Az ország 25 megyéjében másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriadó van érvényben

A figyelmeztetés csütörtökön 13 órától péntek éjszaka 1 óráig tart

Az ország síkvidékein és Bukarestben kánikulára kell számítani csütörtökön, de északon erőteljes viharok alakulhatnak ki, péntektől pedig lehűl a levegő – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Viorica Dima, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szolgálatos meteorológusa.

Dima szerint csütörtökön, június 27-én a síkvidékeken 35-36 Celsius-fokig megy fel a hőmérők higanyszála, de a délután heves viharokat hoz az északi régióban. A fülledtségi index magas lesz, mert magas a levegő páratartalma, de holnaptól már nem kell kánikulától tartani – mondta a szakember.

Bukarestben csütörtökön még 34-35 fok lesz, péntektől már fokozatosan hűvösödik a levegő, szombaton nem fogja meghaladni a 27 fokot.

Viorica Dima arról is beszámolt, hogy az észak-afrikai légáramlat okozta kánikula Nyugat-Európában okoz nagyobb gondokat, Románia területére viszont Oroszország felől áramlik be egy hideg légtömeg, ami viharokat okoz és lehűti a levegőt.

Az ország 25 megyéjében másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriadó van érvényben csütörtök délután. A viharok először Észak-Moldván és Máramaroson, majd fokozatosan Erdélyen, a Körösök vidékén, a Bánságon és Munténia északkeleti részén is végigsöpörnek. A szél akár 80-100 kilométeres óránkénti sebességgel is fújhat, villámlás, dörgés, zivatar, jégeső valószínű, a lehulló csapadékmennyiség elérheti a 40, de helyenként az 50-60 litert is négyzetméterenként.

Az érintett megyék: Temes, Arad, Bihar, Szatmár, Máramaros, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad, Szeben, Maros, Beszterce-Naszód, Brassó, Hargita, Kovászna, Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galac, Brăila és Buzău.

Sárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea, Konstanca és részben Argeş, Vâlcea, Gorj és Mehedinţi megyében.

Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: meteoromania.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: