Az ország legnagyobb része másodfokú viharriasztás alá került

Szélviharokra és felhőszakadásokra kell számítani

Csütörtök déltől az ország legnagyobb része másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriasztás alá kerül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint augusztus 5-én, csütörtökön déltől péntek reggel 6 óráig szélviharokra és felhőszakadásokra kell számítani előbb a Bánságban, a Körösvidéken és Máramarosban, majd a délután és az éjszaka folyamán inkább Erdélyben, Olteniában, Moldvában és Munteniában. A szél akár 80-100 kilométer/órás sebességgel nyargalhat, felhőszakadások, gyakori villámlások, jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként, helyenként pedig a 40-60 litert is.


ANM: Hangsúlyos légköri instabilitás péntek reggeltől az ország régióinak többségében

Péntek reggeltől az ország régióinak többségében átmeneti jelleggel fokozott lesz a légköri instabilitás – tájékoztatott csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok előrejelzése szerint péntek délelőtt 10 órától szombat délelőtt 10 óráig időszakosan viharokra lehet számítani az ország keleti, délkeleti részében, illetve a hegyvidéken. A lehulló csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként.


ANM: Kánikula az ország déli és délkeleti részében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) elsőfokú (sárga) kánikulariasztást adott ki csütörtökön az ország 12 megyéjére és Bukarestre, illetve egy másodfokú (narancssárga), hangsúlyosan kellemetlen hőérzetre vonatkozó riasztást négy megyére.

Csütörtökön nagy lesz a hőség Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi és Dolj megyében, valamint a fővárosban. A hőmérsékleti csúcsértékek 34 és 38 Celsius-fok körül alakulnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as egységet.
Szintén csütörtökön hangsúlyosan kellemetlen lesz a hőérzet az ország déli részén fekvő Olt, Teleorman, Giurgiu és Călăraşi megyében, 38-40 fok várható.


Másodfokú árvízriasztás van érvényben az ország több vízgyűjtő medencéjében; erdélyi és máramarosi folyók is érintettek

Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több folyójának vízgyűjtő medencéjében; erdélyi és máramarosi folyók is érintettek.

Az előrejelzések szerint csütörtökön 12 órától pénteken 9 óráig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Olt (Brassó és Szeben megye).

Emellett csütörtök déltől péntek délig elsőfokú árvízriasztás érvényes a következő folyókon: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos és mellékfolyói (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos és mellékfolyói (Kolozs megye), Sebes-Körös és mellékfolyói (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös és mellékfolyói (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös és mellékfolyói (Hunyad és Arad megye), Maros és mellékfolyói (Hargita, Maros, Fehér, Szeben és Hunyad megye), Aranyos és mellékfolyói (Fehér és Kolozs megye), Temes, Pogányos, Berzava és mellékfolyói, Karas és mellékfolyói, Néra és mellékfolyói (Krassó-Szörény és Temes megye).

Az előrejelzések szerint árvízveszély van a Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Zsil (Hunyad és Gorj megye), Bodza (Brassó, Kovászna, Prahova és Buzău megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye) folyón és az Olt mellékfolyóin (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye).


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: