Az ország nagy részében szél lesz hétfő reggelig

A hegyvidéken vasárnap estétől csapadékra lehet számítani

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vasárnap kiadott elsőfokú (sárga) figyelmeztetése szerint vasárnap 14 órától hétfő reggel 8 óráig a szél erősödésére, esőre, a magas hegyvidékeken havazásra lehet számítani az ország nagy részében.

A meteorológusok szerint a szél országszerte megerősödik, Erdélyben, Máramarosban, a Körösvidék északi és Olténia déli részében a széllökések sebessége elérheti az 55-70 kilométert óránként.

A hegyekben, 1500 méteres magasság fölött a szél meghaladhatja az óránkénti 90-110 kilométeres sebességet is, a hóvihar miatt a látási viszonyok romlanak.

Az esti óráktól kezdődően a hegyvidék nagy részében csapadékhullás várható, nagyrészt eső formájában, aminek következtében ismét olvadni fog a hó. Havazás az 1500 méter fölötti régiókban várható.

Egy másik elsőfokú figyelmeztetés szerint hétfő reggel 8 órától este 10 óráig szintén hevesen fújó szélre kell számítani az ország nagy részében, a hegyekben pedig esőre és havazásra.

A hegyekben a szél sebessége elérheti óránként a 70-100 kilométert, Erdélyben, Olténia déli és Munténia délnyugati részében pedig a 65-75 kilométert. A Partiumban, Máramarosban, Dobrudzsában, helyenként a Bánságban és Moldvában, illetve Olténia és Munténia többi részében a széllökések sebessége elérheti az 55-60 kilométert.

A hegyvidéken mérsékelt mennyiségű csapadék (15-20 liter négyzetméterenként) hull, nagyrészt eső formájában, havazni csak az 1700 méter fölötti régiókban fog.

A Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar 1700 méter fölötti régióiban másodfokú (narancssárga) riasztás lesz érvényben hétfő reggel 8 órától este 10 óráig a viharos szél miatt, amelynek sebessége meghaladhatja a 110-120 kilométert óránként. A hóvihar miatt a látótávolság rendkívül lecsökken.

A következő megyék érintettek: Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Krassó-Szörény, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău és Vrancea.

A meteorológusok szerint ugyanakkor az elkövetkező napokban is szeles idő várható a hegyvidéken.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: