Az ország nagy részében vasárnapig havazás várható

A hegyekben hóviharokra kell számítani

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzése szerint az ország nagy részében vasárnap délutánig mérsékelt havazásra és a szél erősödésére, 26 megye hegyvidékén pedig sűrű havazásra és hóviharokra lehet számítani.

A prognózis szerint péntek 10 órától vasárnap 18 óráig az északnyugati régiókban kezdődő havazás fokozatosan kiterjed az ország nagy részére. Helyenként friss hóréteg képződik, főként a magasan fekvő területeken. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-30 litert négyzetméterenként, főként a nyugati országrészben.

A szél helyenként és átmenetileg erősödik, sebessége az ország nagy részében eléri az 50-60 kilométert, a hegyekben pedig a 65-75 kilométert óránként. A szél erősödését időszakosan havazás fogja kísérni.

Ugyanakkor péntek 20 órától vasárnap 18 óráig az ország 26 megyéjében 1800 méter fölött 80-90 km/h-nál nagyobb sebességű szél és hóviharok várhatók, a látótávolság csökken. A sárga jelzésű figyelmeztetés szerint a Déli-Kárpátok nyugati részében lehulló csapadékmennyiség eléri a 30-40 litert négyzetméterenként.

A meteorológusok szerint vasárnaptól lehűlés, éjszakánként fagyos idő várható, főként a Kárpátok közötti régiókban.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: