Az ország nagy részében viharos időjárás várható

A délkeleti régióban kánikulariasztás érvényes

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedden újabb sárga és narancssárga, nagy mennyiségű esőre és viharokra figyelmeztető riasztásokat adott ki, melyek szinte az ország teljes területére érvényesek szerda reggelig. Emellett kiadott egy kánikulariasztást az ország kilenc megyéjére.

Az előrejelzések szerint szerda reggel 10 óráig az ország legnagyobb részében a fokozott légköri instabilitás miatt megerősödő szélre, villámlással kísért záporokra, zivatarokra lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor Olténia és Munténia északi, a Bánság déli részére, illetve a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar vidékére narancssárga riasztást adtak ki a rossz idő miatt. Itt a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40-50 litert, helyenként a 60-70 litert négyzetméterenként.

A két riasztás a következő megyékre érvényes: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szeben, Szilágy, Suceava, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, valamint Bukarest.

A meteorológusok szerint kedden és szerdán az ország délkeleti részében – Brăila, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Galac, Ialomiţa, Tulcea, Vrancea és Vaslui megyében – kánikula várható, a hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet. A nappali csúcshőmérsékletek 32 és 36 Celsius-fok között alakulnak, éjszaka 19-21 fokra hűl le a levegő. A hét második felében az ország többi részében is emelkedik majd a hőérzet-index.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: