Az ország nagy részén kitart a hőség

Sok helyen zivatarok is várhatók

Piros, narancssárga és sárga riasztásokat adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a kánikula miatt, de sok helyen viharokra, esőre is számítani lehet.

Az előrejelzések szerint Erdélyben, a Bánságban, Máramarosban és Moldva nagy részén vasárnap 14 órától hétfő reggel 8 óráig óránként 50-70 kilométeres sebességű széllökésekre, felhőszakadásokra és akár jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-30, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként. A riasztás Brassó, Kovászna, Szeben, Hargita, Maros, Bákó, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Máramaros, Szilágy, Bihar és Arad megyére érvényes.

Bukarestben, valamint Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Vâlcea, Argeş és Dâmboviţa megyében piros riasztás van érvényben a hőség miatt. A vasárnapi zsinórban az ötödik nap, amikor a nappali csúcsértékek elérik a 38-39 Celsius-fokot, és a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet.

Munténia nagy részére, Dél-Moldvára és Olténia egy részére narancssárga hőségriasztás érvényes. Itt 34-37 fokig melegszik a levegő, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. A másodfokú riasztás Mehedinţi, Gorj, Vâlcea (északi fele), Argeş (északi fele), Dâmboviţa (északi fele), Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea és Galac megyére vonatkozik.

Dél-Erdélyben, a Bánságban és Moldva központi területein is meleg lesz, de némileg csökken a hőséghullám intenzitása. A maximumok 31-33 fok körül alakulnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus 80 egységet. Az elsőfokú riasztás Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Bákó, Vaslui, Iaşi, Konstanca és Tulcea megyére érvényes.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: