Az ország nagy részén viharok várhatók szerdán

29 megyére szombatig érvényes kánikulariasztást adtak ki

Viharok várhatók szerdán az ország területének mintegy háromnegyedén, 29 megyére és a fővárosra pedig a kánikula miatt adtak ki szombatig érvényes sárga riasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szakemberei szerint szerdán 21 óráig a hegyekben, Erdélyben, Máramarosban, a Körösök vidékén, a Bánságban, Olténiában és Munténia nyugati részén a fokozott légköri instabilitás miatt megerősödő szélre, villámlással kísért záporokra, zivatarokra, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor a moldvai, a munténiai és a dobrudzsai megyékre augusztus 27-éig, szombatig érvényes sárga riasztást adtak ki a kánikula miatt. Ezekben a régiókban a következő napokban 32-36 Celsius-fok körül tetőznek a nappali hőmérsékleti értékek, a hőmérséklet-páratartalom index pedig meghaladja a kritikus 80 egységet.


Árvízriasztást adtak ki a hidrológusok 22 megyére

Elsőfokú árvízkészültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 19 folyó vízgyűjtő medencéjére. A sárga riasztás 22 megyét érint.

A hidrológusok szerint szerda éjfélig villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a Visó, az Iza, a Nagy-Szamos, a Kis-Szamos, a Sebes-Körös, a Fekete-Körös, a Fehér-Körös, a Maros, a Béga, a Temes, a Berzava, a Karas, a Néra, a Cserna, a Zsil, az Olt, az Argeş, a Ialomiţa és a Szeret vízgyűjtő medencéjében.

A sárga riasztás Máramaros, Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Arad, Hunyad, Fehér, Szeben, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Vrancea, Bákó, Neamţ, Hargita és Kovászna megyét érinti.

A hidrológusok szerint helyi árvizek alakulhatnak ki Kolozs, Bihar, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Argeş és Vrancea megye kisebb folyóin is.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: