Az őszi parlamenti választásokon nagyobb részvételre lesz szükség

A román pártok több választót mozgósítottak Hargita megye északi részén

Az előző négyévi ciklushoz képest eggyel kevesebb tanácsosi mandátumot szerzett az RMDSZ a Hargita Megye Tanácsában, és nőtt a román pártok tanácsosainak száma. A Szövetség megyei tanácsosi mandátumainak száma tehát tizenkilenc lesz az újonnan megalakuló testületben. Négy évvel ezelőtt is ennyien jutottak be, de a visszaosztásnak köszönhetően szereztek még egy mandátumot. Ezenfelül volt, külön, a megyeitanács-elnöki mandátum, így volt huszonegy RMDSZ-es tagja a tanácsnak. Idén azonban a visszaosztásból nem jött plusz, ráadásul a megyei lista mellett a választók nem pecsételhettek külön tanácselnökjelöltre.

Borboly Csaba megyeelnök a választási rendszer furcsaságának nevezte, hogy míg akad olyan megye, amelyben 52 százalékkal is meglett a kétharmad, addig Hargita megyében, bár az RMDSZ megyei listája több mint 60 százalékot kapott, nem érték el ezt a többséget a töredékszavazatok visszaosztása után.

A megyeelnök a román alakulatok nagyon eredményes kampányának tulajdonítja a két román párt megyei tanácsi eredményét, jól tudtak mozgósítani anélkül, hogy koalícióba tömörültek volna. Az egyik legmagasabb Hargita megyei részvétel például Gyergyóhollón volt.

Az elöljáró az őszi parlamenti választások tekintetében bízik a magyar összefogás megvalósulásában, de szerinte ahhoz, hogy meglegyen az ötödik Hargita megyei parlamenti képviselői hely is, nagyobb részvételre lesz szükség, a közösséggel ezt meg kell értetni. Úgy véli, ennek megértetésében nemcsak a politikai szervezeteknek, hanem a civil szférának, közbirtokosságoknak, egyházaknak is szerepük kell hogy legyen, mert közös ügyről van szó.

Kérem ossza meg ismerőseivel: