Az óvodások után anyagi támogatás jár

Igényeljék a hátrányos helyzetben lévő magyar családok is!

„A román kormány döntése értelmében mintegy 111 ezer 3 és 6 év közötti, hátrányos helyzetű családból származó gyermek részesülhet támogatásban a Minden Gyermeket az Óvodába program keretében. A jogszabály szerint 50 lej értékű szociális jegyet kapnának azok a családok, akiknek egy főre eső jövedelmük kevesebb mint 284 lej havonta és igazoltan óvodába járatják gyermekeiket. Felhívjuk a magyar családok figyelmét és bátorítjuk őket, hogy használják ki a támogatás adta lehetőséget. A kezdeményezés jó és ösztönzően hat azokra a szülőkre, amelyek nem engedhetnék meg maguknak, hogy gyermekeiket óvodába járassák” – nyilatkozta Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke 2016. január 22-én.

Az ügyvezető alelnök kiemelte, a hátrányos helyzetű családból származó gyermekek havonta, szeptembertől júniusig kaphatják meg azt az utalványt, amelyet szüleik élelmiszerre, tisztálkodási szerekre, ruháztatásra és tanszerekre költhetnek el. A szülők kérvényezés és egy nyilatkozattétel útján juthatnak hozzá a támogatáshoz. Fontos, a pénz folyósítási feltételei közt szerepel az, hogy az óvodás igazolt és igazolatlan hiányzásai nem haladhatják meg egy hónapban a tanítási napok felét.

Magyari Tivadar szerint a kezdeményezés egyértelműen jó, de további kérdéseket vet fel az, hogy ha a havi 50 lej bátorítására azok is megjelennek az óvoda kapujában, akik eddig nem jártak, ez pedig nagyban befolyásolhatja a magyar óvodai oktatás jelenleg is nehéz helyzetét, hiszen saját kimutatásaik szerint nincs elég hely arra, hogy a három–hat év közötti gyermekeket lakhelyük közelében, maradéktalanul magyarul tanítassák a szülők. Az is előre borítékolható, hogy lesznek kisebb települések, ahol ezt a segélyt nem fogják tudni a családok igénybe venni, mert egyszerűen nem lesz óvodai hely.

Az RMDSZ ezekre a problémákra mindig rámutatott valahányszor a román hatóságok körében arról kezdtek élénken beszélni, hogy legyen kötelező az óvodai oktatás, vagy igyekeztek valami gyors megoldással az óvodák egyéb hiányosságairól elterelni a figyelmet. Az óvodai rendszer tipikus szerkezeti problémákkal küzd: miközben kisebb településeken gyermekhiány miatt évente, megyénként tucatnyi óvoda szűnik meg, máshol nincs elég óvoda, illetve nem ott van, ahol a gyermek lakik. Ezeket a problémákat mindenképpen meg kell oldania a kormánynak” – hangsúlyozta az oktatásért felelős ügyvezető alelnök.

Kérem ossza meg ismerőseivel: