Az RMDSZ kezdeményezésére nő a munkanélküli segély értéke

131 lejjel növekszik a segély összege

Döntéshozó fórumként szavazott a képviselőház arról az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezetről, amely a munkanélküli segély értékének növelését írja elő. Ennek értelmében 131 lejjel növekszik a segély összege azon személyek számára, akik munkanélküli támogatásra jogosultak.

Az eddig érvényben levő rendelkezések szerint a segély kiszámításakor a Megyei Munkaerő-elosztó Ügynökség (AJOFM) a szociális referenciamutató (ISR) 75 százalékát vette alapul, amely 394 lejt jelentett. Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezés szerint ezentúl a szociális referenciamutató (ISR) teljes értékét, vagyis 525,5 lejt kell majd alapul venni a munkanélküli segély kiszámításakor, amely 131 lejes többletet jelent. A juttatás értéke tovább növekedhet a szolgálati idő függvényében, vagyis annak a munkavállalónak, aki legalább 3 évet dolgozott, az elmúlt 12 hónap bruttó átlagbérének három százaléka adódik hozzá a segélyhez, 5 munkaév után 5 százalék, 10 munkaév után 7 százalék, 20 munkaév után pedig 10 százalékkal nő a munkanélküli segély értéke” – tájékoztatott Csép Éva-Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa, Maros megyei törvényhozó a plénumi szavazását követően.

A szakpolitikus példaként említette, hogy annak a szülőnek, akinek bruttó havi jövedelme 3.000 lej, több mint 20 év régiséggel rendelkezik és előreláthatatlan okok miatt munkahely nélkül maradt, az 525,5 lejes munkanélküli segély alapösszege kiegészül 300 lejjel, vagyis a bruttó átlagbérének 10 százalékával. Számára a juttatás értéke az eddigi 694 lej helyett havi 825 lej lesz, amelyre maximum 12 hónapig jogosult.

Csép Éva-Andrea rámutatott arra is, hogy a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium júniusi adatai alapján Romániában 2,65 százalékos a munkanélküliségi ráta, tehát 223 ezer munkakereső volt regisztrálva, amelyből 36 ezren kaptak munkanélküli segélyt. „Továbbra is szorgalmaznunk kell a munkapiacon való elhelyezkedést, de kiemelt figyelmet kell fordítanunk azokra a személyekre és szülőkre, akik akaratuk ellenére veszítették el munkájukat, aktív munkakeresésben vannak és biztosítaniuk is kell családjuk biztonságát ebben az időszakban. Az RMDSZ továbbra is kiemelt figyelmet fordít azokra az intézkedésekre, amelyek a családok támogatását szolgálják” – nyilatkozta a képviselő.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.


rmdsz.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: