Az új pásztorév kezdetén a legeltetésről

Az engedélyek kiváltásának határideje április 30.

Szent György napját a pásztorév kezdeteként tartják számon vidékünkön is. Ennek apropóján Gyergyószentmiklós önkormányzata ismételten felhívja a gazdák figyelmét arra, hogy a legeltetési és esztena-működtetési engedélyek kiváltásának határideje április 30., azaz már kevesebb, mint egy hét áll az érintettek rendelkezésére. Eddig a városháza legelőfelügyelőjénél az elmúlt évekhez képest jóval kevesebben jelentkeztek.

Mindazok, akik legeltetnének ebben az idényben legkésőbb péntekig jelezhetik ez irányú szándékukat. A helyi legeltetési szabályzatban foglaltak értelmében a szükséges dokumentáció kitöltése, valamint a garancia befizetését követően a városháza illetékesei kiállítják számukra a működési engedélyt. Ennek hiányában az érvényes előírások értelmében akár 2000 lejes bírság is kiróható a szabályszegőkre.

Ugyanakkor arra is felhívjuk a főgazdák és pásztorok figyelmét, hogy a Szent György-nap elteltével a cárinában való legeltetés szigorúan tilos. A rendelkezés a megművelt mezőgazdasági területek megóvásának érdekében van érvényben, célja a vetések, megművelt területek, kaszálók védelme. Belterületen kizárólag abban az esetben lehet legeltetni, ha valaki saját területén teszi azt, vagy bérleti szerződése van a terület tulajdonosával és a vízre járást sem kell más területén megtegye. Idegen állatot a legeltetési szabályzat szerint kizárólag a havasban lehet tartani.

Kérem ossza meg ismerőseivel: