Az új tanévben is szociális értékjegyek óvodások, napközisek számára

Szeptember 12-vel kezdődően igényelhető

A juttatásra azok a családok jogosultak, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 284 lejt. A szociális értékjegyeket a tanévhez tartozó hónapokra lehet igényelni a rendszeresen óvodába, napközibe járó gyermekek számára – a 2018-2019-es tanévre Gyergyószentmiklóson szeptember 12-től folyamatosan van lehetőség az önkormányzat szociális osztályán (4-es iroda). A támogatást az igénylés hónapjától egész tanévre hagyják jóvá, az értékjegytömböket ugyanitt havonta lehet átvenni a meghirdetett időpontokban.

Az igénylés folyamata

Szükséges iratok:

Típuskérés – szociális osztály székhelyen igényelhető
Családi könyv  (livret de familie) – ha van
Szülők személyazonossági igazolványának másolata
Családban levő összes gyerek keresztlevél-, illetve személyazonossági igazolványának másolata
Házassági levél (élettársi kapcsolat esetén szükséges az élettárs személyazonossági igazolványának másolata és jövedelem igazolása)
Jövedelem igazolások az előző hónapra. A családtagonkénti havi nettó jövedelem meghatározásánál, minden adóköteles és nem adóköteles jövedelemet számolunk, beleértve a törvényesen meghatározott  gyerektartásból származó jövedelmet.
Bírósági végzés a válásról/Határozat másolata az örökbefogadásról /Határozat másolata az ügygondnok, gyám kinevezéséről (adott esetben)
Óvodai igazolás (Kós Károly, Fogarasy Mihály, Vaskertes általános iskolákba)

Az összeállított ügycsomókat a szociális osztály 4-es irodáján kell benyújtani. Az elbírálást követően polgármesteri rendelet születik, amely megállapítja a jogosultságot. Amennyiben megállapítják a jogosultságot, szociális értékjegy az adott tanévre attól a hónaptól kezdődően jár, amikor a kérést benyújtották.

Az értékjegyeket a későbbiekben meghirdetett időpontokban a szociális osztályon kell átvenniük a jogosultaknak. Az önkormányzat ettől kezdve havonta követi a gyermekek óvodai jelenlétét, sőt havi egyszer bejelentés nélkül ellenőrzi is azt. Igazolást legfeljebb az óvodai napok 50%-ra – indokolt esetben adhat szakorvos, illetve legfeljebb 3 napra a szülő. Amennyiben a gyermek igazolatlanul hiányzik, akár csak egyetlen napot is, az adott hónapra felfüggesztik a juttatást.

Ha a család által a kérelmezéskor nyilatkozott adatokban bármilyen változás áll elő, legtöbb 15 napon belül tájékoztatni kell róla a szociális osztály illetékeseit – ez a jogosult kötelezettsége.

Mint ismeretes, az értékjegy az ún. kajabonhoz hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy élelmiszer mellett ruha, tisztálkodási szerek, illetve tanszerek vásárlásánál is felhasználható, szigorúan tilos cigarettára vagy alkoholra költeni. Ennek megszegése esetén az adott tanévre szóló teljes juttatási értéket vissza kell fizetnie a kedvezményezettnek.

A tavalyi évben összesen 525 értékjegy került kiosztásra, 47 kérelmező személynek (olyan család is van ahol 2-3 óvódáskorú gyermek van).

Ügyfélfogadás:

Hétfő-Csütörtök 8:30-13:00; Szerda 8:30-15:00 között – Kárpátok utca 7. sz. – 4-es iroda
Telefon: telefonközpont 0266-364494, 0266-364495, vagy közvetlenül a 0366-139918-as belső számon. 

(Szabályozás: 248/2015-ös törvény, 15/2016-os kormányhatározat, 14/2016-os kormányrendelet, 626/2016-os kormányhatározat)

Kérem ossza meg ismerőseivel: