Az új tanévtől mobil oltóegységek működnek majd az iskolákban

Az új tanévtől a textilből készült maszkokat tilos lesz viselni

A hatóságok szándéka az, hogy a szeptemberben kezdődő tanévben valamennyi iskolában működjenek mobil oltóegységek – nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, ezekben a létesítményekben nem csak a 12 évesnél idősebb diákok kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát, hanem a pedagógusok, a tanügyi személyzet és a gyerekek szülei és nagyszülei is. Az elképzelések szerint az iskolák biztosítanak majd egy-egy helyiséget a mobil oltóegységeknek. Ezek hetente egy napon át, vagy akár a tanórák után fogadnák az oltakozni kívánó gyerekeket és hozzátartozóikat.

A katonaorvos hangsúlyozta, fontos tudatosítani a gyermekes családokban, hogy a védettségüket növeli, ha valamennyi családtag be van oltva, az iskoláskorúak ugyanis könnyen megfertőzhetik a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó hozzátartozóikat, akikkel egy háztartásban élnek.

Valeriu Gheorghiţă adatokkal támasztotta alá kijelentését: felmérések szerint a gyermekes családok tagjai 15-25 százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg koronavírussal, mint a gyermekteleneké.

Az oltáskampány koordinátora beszámolt arról is, hogy a hatóságnak szándékában áll az egyetemi campusok területén is olyan orvosi rendelőket nyitni, ahol felvehető a koronavírus elleni oltás. Emellett szeptembertől a szülői értekezletekbe bekapcsolódnának online formában az egészségügyi igazgatóságok képviselői, akik válaszolnak a szülők oltással kapcsolatos kérdéseire.


Az új tanévtől csak az egészségügyi maszkok viselete engedélyezett az iskolákban

Az új tanévtől kizárólag egészségügyi maszkokat használhatnak a tanulók és az egyetemi hallgatók a tanintézményekben, a textilből készült maszkokat tilos lesz viselni – jelentette be kedden az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă az iskolakezdés részleteiről számolt be miniszterelnök részvételével tartott távértekezleten a prefektusoknak. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az új tanév jelenléti oktatással és a járványügyi szabályok betartásával kezdődik majd a 6 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken.

A 6 ezrelékesnél nagyobb fertőzési rátájú településeken két forgatókönyv körvonalazódik. Az egyik szerint teljes egészében online oktatásra térnek át, a másik szerint csak azok a gyerekek vennének részt online oktatásban, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, a többiek pedig továbbra is jelenléti oktatásban részesülnének – részletezte a miniszter.

Ioana Mihăilă elmondta, hogy a tanintézményekben továbbra is kötelező lesz az orrot és a szájat védő maszk viselete, de a tanulók és az egyetemi hallgatók kizárólag egészségügyi maszkot használhatnak, házilag gyártott, textilből készült védőeszközöket nem.

Az iskolaudvarokon nem lesz kötelező a maszkhasználat a tanévnyitó ünnepség kivételével. A testnevelés órákat a lehetőségek szerint a szabad levegőn tartják majd, ha ezt az időjárás nem engedi, akkor tornatermekben. A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a tornatermekben sem lesz kötelező a maszk viselete – sorolta a szabályokat az egészségügyi miniszter.


Tanévkezdés: a szülők formanyomtatványt töltenek ki a gyermekük beoltásáról

A szeptember 13-ai tanévkezdés után a szülők egy formanyomtatvány kitöltésével nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek-e a 12 évesnél nagyobb gyermekük beoltásával – jelentette ki kedden az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu az iskolakezdés részleteiről számolt be miniszterelnök részvételével tartott távértekezleten a prefektusoknak. A tárcavezető megerősítette, hogy az új tanév jelenléti oktatással és a járványügyi szabályok betartásával kezdődik majd a 6 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken.

A miniszter elmondta, hogy a tanévnyitó ünnepségek időtartama nem haladhatja meg a másfél órát, a résztvevőknek pedig maszkot kell viselniük. Közlése szerint az oktatási tárca gondoskodik arról, hogy a szülők ‘interaktív találkozókon’ tehessenek fel kérdéseket a gyermekük beoltásával kapcsolatban az egészségügyi hatóságok képviselőinek.

Cîmpeanu magyarázata szerint ezekeknek a találkozóknak az lesz a céljuk, hogy a szülők a tények ismeretében tölthessék ki azt a formanyomtatványt, amelyben nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek-e a 12 évesnél nagyobb gyermekük beoltásával. Kifejtette: a szülők elutasíthatják a gyermekük beoltását, de reméli, hogy felelősségteljes magatartást tanúsítanak majd, és érdekeltek abban, hogy biztonságos körülmények között kezdődjön az oktatás.

A miniszter közölte, a formanyomtatványt csak a tanévkezdés után kell majd kitölteni, addig az iskolák megszervezik a szülők találkozóit az egészségügyi hatóságok képviselővel.


Valeriu Gheorghiţă: a jelek szerint a delta variáns súlyos megbetegedéseket okozhat a fiatalok körében

A jelek szerint a koronavírus delta variánsa súlyos megbetegedéseket okozhat a fiatalok körében – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, az Egyesült Államokban egyre több, 12 évesnél is kisebb gyermek kerül kórházba vagy akár intenzív osztályra a delta variáns okozta fertőzés miatt. ‘Bár még sok még a tisztázatlan kérdés, vannak arra utaló jelek, hogy ez a mutáció súlyos megbetegedéseket okozhat a gyerekek és a fiatalok körében, ami eddig nem volt jellemző a koronavírus-járványra’ – fogalmazott a katonaorvos.

Hozzátette, hogy a gyerekek és a kamaszok a felnőtteknél nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, mivel a delta variáns az eddig ismert vírusváltozatoknál sokkal ragályosabb. ‘A fiatalok csoportokba verődnek, sokat érintkeznek egymással, és természetesen a védekezési szabályokat is felnőtteknél kisebb arányban tartják be, (…) emellett nyilván az átoltottságuk is kisebb a felnőttekénél’ – magyarázta a jelenség okát a katonaorvos.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: