Az utóbbi idők legpozitívabb kampánya zajlott

A verseny hiánya az oka az alacsonyabb részvételnek

„Ez volt a legpozitívabb kampány, amióta a területi szervezet elnöke vagyok, 2007 óta” – értékelt Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke a vasárnap esti urnazárás utáni sajtótájékoztatóján, amelyet Korodi Attila parlamenti képviselővel és Tánczos Barna szenátorral együtt tartott. Reményei szerint ez a nyugodtság uralkodik majd az új helyi és megyei tanácsi testületekben, és konszenzussal tudják majd folytatni a fejlesztéseket.

Borboly Csaba kitért arra, hogy a kampány utolsó napján az árvizek okozta károk elhárítására koncentráltak, nem a kampányra, és példásnak nevezte azt a szolidaritást, összefogást, amit az emberek tanúsítottak a bajban. „Ilyenkor a bürokratikus akadályokat is mintha könnyebben vennénk, számít ez a hozzáállás. Ezt mutatja például a holnapra összehívott azonnali tanácsülés a csicsói ideiglenes Olt-híd ügyében” – jelentette ki a területi elnök.

SajtajReszvetel_2016jun5_1

Az elöljáró szerint a verseny hiánya az oka annak, hogy idén körülbelül tíz százalékkal alacsonyabb volt az arány a megyében, mint négy évvel ezelőtt, hiszen huszonkét településen csak az RMDSZ jelöltje indult a polgármesteri tisztségért. Egy másik oka a távolmaradásnak az, hogy az előző két helyhatósági választástól eltérően idén a megyei tanács elnökét közvetve választják meg, azaz az újonnan alakuló testület szavazza meg. Úgy véli, hogy mindezek ellenére a Hargita megyei részvétel tisztességesnek tekinthető, a halk kampánynak pedig az a pozitív hozadéka, hogy nem voltak övön alul támadások.

A csíkszeredai szavazókörzetek körüli bonyodalmak kapcsán elmondta, hogy a pótlisták kérdését rugalmasabban kellene kezelni, főleg hogy a jelenlegi elektronikus rendszer gyakorlatilag kizárja a dupla szavazás lehetőségét, ezért a törvény vonatkozó részén lazítani kellene. A szavazók részvételére ugyanis negatív hatással lehet a körzetek közti „küldözgetés”, fejtette ki Borboly Csaba.

SajtajReszvetel_2016jun5_2

Tánczos Barna szenátor külön köszönetet mondott azoknak, akik vállalták a megmérettetést, azt, hogy egy közösséget vezetnek, mert köztudott, hogy a választott tisztségviselők rendszeres célkeresztben vannak, üldözöttek, a legkisebb tévedésért bárki börtönbe kerülhet. „Ezért minden egyes jelöltünknek köszönet jár. Köszönet ugyanakkor a szavazópolgároknak is, köszönet, hogy bizalmat szavaztak csapatunknak. Szavazataik révén az RMDSZ sok mandátumot fog nyerni” – fogalmazott a szenátor. Úgy látja, az RMDSZ-es polgármestereknek azért nem voltak kihívói több településen, mert nem volt, aki merte volna vállalni a megmérettetést a biztos befutóval, ami az eddig kifejtett eredményes munka bizonyítéka.

SajtajReszvetel_2016jun5_3

Korodi Attila képviselő szerint 2004 óta ez volt az egyetlen normális kampányidőszak. „Éjszaka az utcák nem a szegecselőgéptől voltak hangosak, nem arra koncentráltak a jelöltek, kinek hány plakátja látható a kerítéseken. A kampány a személyes találkozásokra épült. Ezért ez a választási törvény jó, ősszel is hasonló kampány kell” – mondta a képviselő. Hozzátette, hogy legkevesebb négy településen generációváltásra számít. Megköszönte a jelölteknek, hogy lakásról lakásra járva mutatták be terveiket. Ez is látszik a részvételen, mert ahol szorosabb kapcsolat volt a választók és a jelöltek között, ott magasabb volt a részvétel, mutatott rá. Viszonzásul a polgárok is kopogjanak be az önkormányzatokhoz, mert csak így lehet jól építkezni, üzente.


Grafikonok a részvételi adatokról:

sajtonak_reszvetel

Kérem ossza meg ismerőseivel: