Azonnal eltávolíthatók lesznek a veszélyes medvék

Jövő héten elfogadja a kormány a rendeletet

Csütörtöki ülésén első olvasatban tárgyalta a kormány a veszélyes medvékkel szembeni beavatkozást szabályozó sürgősségi rendelet tervezetét. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint a kabinet jövő héten el is fogadja a jogszabály-javaslatot.

A tervezetet Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter ismertette a csütörtöki ülésen, Kelemen Hunor pedig az RMDSZ kormányzati tájékoztatójának e heti adásában számolt be róla.

Mint mondta, a jogszabályba foglalt eljárás szerint miután a 112-es segélyhívószámon jelentik a medvetámadást, értesíteni kell a településen működő, azonnali beavatkozásra jogosult csapatot, amelynek tagja a polgármester (hiányában az alpolgármester), a helyi csendőrség egy tagja, a vadásztársaság vagy a vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos. A medve eltávolítását lehetővé tevő azonnali beavatkozás három módszer alapján történhet: a nagyvad elhajtása, a nagyvad altatása és áthelyezése, abban az esetben pedig, amikor gyakran visszatér a településre, és közvetlen veszélyt jelent az emberi életre, kárt tesz a javakban, jószágokban, eutanáziát vagy kilövést kell alkalmazni.

‘A tervezet lehetővé teszi, hogy a polgármester vagy hiányában az alpolgármester által vezetett csapat a helyszínen hozzon döntést, nem kell senki máshoz fordulni jóváhagyásért’ – tette hozzá Kelemen Hunor.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott, következő lépésként a minisztériumok ellenjegyzik a tervezetet, és jövő héten elfogadja azt a kabinet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: