Bábszínház Hargita és Kovászna megyei gyerekeknek

Összesen harminckét előadás

A gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) támogatásával a szeptember 26-i bemutatóját követően október 3-a és november 17-e között turnézott. A bábszínház  a Laci Ürge, avagy barangolás Petőfivel és Csihán királyúrfi című előadásait vitte Hargita és Kovászna megye településeire. Az összesen harminckét előadás a HalVirág Bábszínház és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ közös szervezésében zajlott.

A szeptember 26-i Laci Ürge, avagy barangolás Petőfivel című előadás bemutatójával indítottak, majd október 3. és 27. között összesen huszonkét alkalommal játszták különböző helyszíneken az új előadást. Laci Ürge, avagy barangolás című produkció egy fiatal ürge felnőtté válásának egy részét mutatja be, hangsúlyozva az olvasás fontosságát. A történet során kiderül, hogy a szellemi tápláléknak köszönhető belső tartás ad erőt, kitartást a nehézségek leküzdésében. Laci ürge hasonlóan a kétszáz éve született Petőfi Sándorhoz, kiáll önmagáért, a közösségért, a szerelméért. Az előadást Gyergyószentmiklós több tanintézményében és a környező településeken adták elő közel ezerötszász gyerek örömére. Játszták Gyergyószentmiklóson a Bábudvarban, a Pitypang, Csodavilág, Csillagszem és Százszorszép óvodákban, továbbá a Kós Károly, Vaskertes és Fogarasy Mihály iskolákban kerül bemutatásra. De ugyanúgy örülhettek az előadásnak a borzonti, gyergyóújfalvi, tekerőpataki, kilyénfalvi és szárhegyi, csomafalvi és alfalvi gyerekek is.

A székely népmese nyomán született Csihán királyúrfi című előadást, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ produkcióját, a HalVirág Bábínház báboasai játszották. A történet egy egyszerű vízimolnár útját követi végig, bemutatja, miként lesz királyfi saját adottságait felhasználva, teret engedve erősségének, a székely észjárásnak. Az előadásnak közel ezerötszáz kovászna megyei kisgyerek örülhetett. Gelencei, zabolai, illyefalvi, uzoni, maksai, sepsibodoki, zágoni, gidófalvi, kézdiszentléleki és a sepsiszentgyörgyi Néri Szent Fülöp tanintézménybe járó gyerekek láthatták a Róka és a Molnár történetét.


A HalVirág Bábszínház közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: