Bátran kérjék a Helyi közigazgatási osztály segítségét!

Interjú a közigazgatási osztály vezetőjével, Zólya Zoltánnal

Bizalommal forduljanak Hargita Megye Tanácsa közigazgatási osztályához bármilyen közigazgatással kapcsolatos kérdéssel, mert itt olyan problémákkal is foglalkoznak, amelyeket a helyi önkormányzatok nem vállalnak fel, vagy nem tudnak megoldani. A megyei tanács közigazgatási osztályának munkatársai igyekeznek mindenkit meghallgatni és lehetőségeikhez mérten segíteni, erre szeretné felhívni Hargita Megye Tanácsa a megye lakosságának figyelmét a közigazgatási osztály vezetőjével, Zólya Zoltánnal készült interjú révén.

Hargita Megye Tanácsánál a közigazgatási osztály keretében 2008 óta működnek területi irodák, az elképzelés Borboly Csaba megyeelnök ötlete volt, aki még alelnökként vetette fel a tervet, és később miután megválasztották a megyei tanács elnökévé, meg is valósította. A közigazgatási osztály célkitűzése, hogy Hargita Megye Tanácsát közelebb hozza a lakossághoz, a területi irodákat is ennek szellemében hozták létre Hargita megye polgárai számára.

Milyen problémákkal fordulhat a lakosság a megyei tanács közigazgatási osztályához?

Olyan útbaigazításokat adunk, amelyek sikerélménnyel járnak a hozzánk forduló polgároknak. Ilyen példákat a mindennapi életből meríthetünk, feladataink közé tartoznak például a petíciós ügyek, a szociális problémákkal kapcsolatos kérdések, vagy különböző jogi eljárások. De hozzánk fordulnak a havi vásárokkal, a hagyatékkal, a jogi tulajdon tisztázásával, a Zöld Ház programmal, a megyei és helyi utak javításával, birtoktisztázással, birtoklevél megszerzésével, legeltetési gondokkal kapcsolatos kérdésekkel is. Mostanig a legtöbb kérés, amellyel hozzánk fordultak földvisszaszolgáltatásra vonatkozott. Összesítve, minden olyan gonddal felkereshetnek, ami a közigazgatáshoz kapcsolódik. Több olyan kéréssel is fordulnak hozzánk, amelyeket a helyi önkormányzatoknál is meg lehetne oldani. Továbbá támogatjuk a kis- és közép vállalkozásokat, segítünk nekik vidékről beszállítani a havi bevallást, eljuttatjuk azt a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökséghez és az egészségügyi biztosítóhoz. Emellett összegyűjtjük a területi irodák segítségével a megyei tanács által meghirdetett pályázatokra beérkező munkákat, hogy ne kelljen Csíkszeredába utazzanak az illetékesek.

Ez mit jelent számokban?

A helyi közigazgatási osztályhoz öt területi iroda tartozik, Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Gyergyóban, Csíkszeredában és Maroshévízen összesen kilenc alkalmazott áll a lakosság rendelkezésére, továbbá az osztályhoz tartozik petíciós részleg, valamint a Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP). Több mint 8200 e-mail-t küldtünk ki a múlt év folyamán helyi önkormányzatoknak, civilszervezeteknek, egyházi személyeknek. Eddig 3108 alkalommal keresték fel különböző problémákkal a közigazgatási osztályt a területi irodákon keresztül.

Hogyan zajlik a munkafolyamat?

A legutóbbi esetben egy birtoklevél-másolat miatt fordultak hozzánk, mert nem ismerték az irat megszerzésének módozatát. Az igénylő Udvarhely térségből érkezett, egy kis faluból, mert helyileg nem oldották meg a problémáját. Így gyakorlatilag egy napot kellett rászánjon az ügyintézésre, majd az udvarhelyi területi irodán keresztül eljuttattuk neki a birtoklevelet. Az emberek bármikor fordulhatnak ehhez az intézményhez bármilyen közigazgatással kapcsolatos problémával, amelyeket kompetenciáinkhoz mérten igyekszünk megoldani. Azon esetekben pedig amikor más intézmények az illetékesek, felkérjük, hogy járjanak közbe, és értesítsenek a megfelelő határidőn belül az ügyintézés folyamatáról. Szoros kapcsolatot tartunk Hargita megye prefektusi intézményével, valamint a dekoncentrált intézmények vezetőivel, és nem utolsó sorban a helyi önkormányzatokkal, egyházakkal.

Miben áll a közigazgatási osztály hatékonysága?

A helyi közigazgatási osztály Hargita megye lakosságáért van, tisztelettel, türelemmel és teljes hozzáértéssel végzi a munkáját. A területi irodák munkatársai segítséget nyújtanak a lakosságnak ügyes-bajos dolgaik intézésében, megkímélve őket az utazástól és az anyagi kiadásoktól. Gyergyószentmiklóson az érintettek a Szabadságtér 15. szám alatt érdeklődhetnek, illetve Csata Kingát a 0758 095 175, Erős Leventét pedig a 0725 101 523 telefonszámon kereshetik. Maroshévízen a Nicolae Bălcescu tér 14. szám alatt, vagy a 0758 095 179 telefonszámon kérhetnek segítséget Ichim Cipriantól. Továbbá Székelyeresztúron a Szabadságtér 55. szám alatt vagy a 0758 056 750 telefonszámon Miklósi Ildikónak, a 0735 209 356 számon pedig Berei Istvánnak mondhatják el a közigazgatással kapcsolatos problémáikat. Székelyudvarhelyen a 1918 december 1. utca 9. szám alatt, illetve a  0734 994 361 telefonszámon érhetik el Moldovan Radut, a területi iroda munkatársát. Csíkszeredában a megyeháza székhelyén, Szabadságtér 5. szám alatt, illetve a következő telefonszámon: 0734 994 371 érdeklődhetnek Zólya Zoltán osztályvezetőtől.

Címfotó: Barti Tihamér (b) és Zólya Zoltán (j)
Forrás: facebook

Kérem ossza meg ismerőseivel: