Belső iránytű a szépségről

Sebestyén Péter: Isten mosolyában megfürödni

Ízlés kérdése a szépség?

A Belső iránytű előadássorozat újabb része következik. A helyszín a Szent István plébánia, időpontja október 26., péntek 19 óra, meghívottja pedig Sebestyén Péter plébános, egyházi író. Amit ő tár elénk, az jó néhány gondolat a szépségről, és egy biztatás: Isten mosolyában megfürödni.

Sebestyén Péter elöljáróban így fogalmaz: „Engem már gyermekkorom óta izgat, lebilincsel, meghökkent a szépség titka. Miért van az, hogy bizonyos dolgokat mindenki szépnek lát, hall, érzékel? És miért van az, hogy bizonyos tekintetben ami nekünk szépnek tűnik, másoknak nem az? Vagyis lehet-e tárgyilagosan szép, vagy csúnya valami, valaki, vagy ez szubjektív, ízlés kérdése? Létezik-e valamiféle paraméter, ami mentén eldönthetjük valamiről, hogy szép? Szép lehet egy frizura, egy emberi arc, egy festmény, egy naplemente, de ugyanígy szép egy zene, egy mozdulat, egy emberi alkotás, egy szó, egy gesztus. Mi a közös bennük?

Mert a szép valahogyan mindig felemel, megrendít, megfog. Valamiféle áhá-élmény, döbbenet születik a vele való találkozásból, abból, ahogyan rácsodálkozunk. És nem utolsó sorban tetten érjük benne az Abszolút szépet, Istent, akinek mi is képmásai vagyunk. Erről szeretnék beszélni, közös töprengésre hívni mindenkit, akinek sikerült felcsigázni kíváncsiságát a szép iránt!”

Kérem ossza meg ismerőseivel: