Bezárhatják a kiskorúaknak dohányterméket eladó üzleteket

Hatályos a dohányzás visszaszorításáról szóló törvény

Kihirdette kedden Klaus Iohannis államfő a dohányzás visszaszorításáról szóló 2002/349-es törvény, valamint egyes társadalmi együttélési normákat lefektető 1991/61-es törvény módosítását, amely szerint a kiskorúaknak dohányterméket árusító gazdasági társaságokat tízezer lejes bírsággal és tevékenységük 30 napos felfüggesztésével sújtják, ha pedig másodszor is elkövetik ezt a törvényszegést, húszezer lejes bírságot kell fizetniük, és végleg be kell zárniuk az üzletet.

A törvény célja egyrészt az, hogy a dohányárut és alkoholos termékeket árusító cégek ne szolgálják ki ilyen jellegű áruval a 18 év alatti fiatalokat, másrészt pedig hogy a kiskorúakat is elbátortalanítsák a dohány- vagy alkoholvásárlástól.

Az újonnan elfogadott jogszabály értelmében 10.000 lejes bírsággal sújtandó az a vállalat, amely 18 éven aluli fiatalnak dohányterméket ad el; ezenkívül a bolt tevékenységét 30 napra felfüggesztik. Ha ugyanaz a bolt másodszor is kiszolgál dohánytermékkel egy kiskorút, a bírság értéke már 20.000 lejre nő, ráadásul a tulajdonosnak be kell zárnia az üzletet.

A törvényszegést a belügyminisztérium vagy a helyi rendőrség alkalmazottai hivatottak megállapítani, és ők róják ki a megfelelő bírságokat is.

A törvény új formája arról is rendelkezik, hogy tíztől harminc napos időszakra felfüggesztik az olyan nyilvános hely tevékenységét, ahol kiskorút vagy nyilvánvalóan ittas állapotban lévő embert alkohollal szolgálnak ki.

Tilos továbbá az alkoholfogyasztás közutakon, köztereken, parkokban, stadionokon, sportpályákon, kulturális intézményekben, előadótermekben, gazdasági intézményekben vagy egységekben, minden tömegközlekedési eszközön, buszállomásokban, vasútállomásokon, repülőtereken is.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: