Az RMDSZ által kapott közpénzek elköltéséről

Bírósági úton kérik az adatokat

    Peres úton próbálja az Átlátszó Erdély blog elérni, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és a szövetség által alapított Communitas Alapítvány adjon számot a felhasznált közpénzek elköltéséről – közölte csütörtökön a blog.
    A tényfeltáró blog az elmúlt hónapokban cikksorozatban próbálta felderíteni, hogy mire költötte az RMDSZ azt a mintegy 28 millió eurónak megfelelő (8,68 milliárd forint) támogatást, amelyet az elmúlt hat évben a román költségvetésből folyósítottak az erdélyi magyarság képviselőjének. A blog nem kapott választ az RMDSZ-hez és a Communitas alapítványhoz májusban benyújtott közérdekű adatigénylésére.
    Egy május végi sajtótájékoztatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette: a közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvény nem vonatkozik az RMDSZ-re, de a szövetség 2009-ig visszamenően nyilvánosságra hozza honlapján a közpénzek elköltésére vonatkozó valamennyi adatot. A szövetség honlapján egyelőre nem jelentek meg az ígért információk.
    A közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvényt egyébként éppen az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt képviselőinek a kezdeményezésére módosította úgy a parlament, hogy az immár egyértelműen vonatkozik a pártokra és a közhasznú civil szervezetekre is. Az RMDSZ ugyan pártként működik a román parlamentben, de érdekvédelmi civil szervezetként van bejegyezve.
    A magyar közösségnek a román költségvetésből nyújtott, és az RMDSZ által kezelt támogatás kérdése több mint egy évtizede érzékeny témája az erdélyi magyar közéletnek. Az ellenzéki magyar pártok több rendben azzal vádolták a szövetséget, hogy pártépítésre használja a közösségnek szánt pénzt. Az RMDSZ és a pénzek egy részét kezelő Communitas alapítvány eddig csak a román költségvetésből kapott támogatás töredékének (a nyilvános pályázatokon tovább osztott támogatásnak) a felhasználását tette átláthatóvá.

Gazda Árpád/MTI
Címfotó: erdely.atlatszo.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: