Bizonyos időre naponta megnyílik a magyarországi határzár az osztrák határnál

Magyar idő szerint 21 óra és hajnali 5 között

Azok a román állampolgárok, akik jelenleg Ausztria és Magyarország határán vannak, magyar idő szerint 12 órától juthatnak át a szomszédos ország területén, amíg megszűnik a torlódás, ezt követően az átutazás minden nap magyar idő szerint 21 óra és hajnali 5 között megengedett, a magyar hatóságok által megjelölt útvonalakon – tájékoztat a külügyminisztérium szerdai közleménye.

Szerdán ismét torlódás alakult ki az osztrák-magyar határon, mert kedd este nem minden román állampolgárnak sikerült csatlakoznia a Romániába tartó konvojhoz. Bogdan Aurescu külügyminiszter ismét egyeztetett magyar hivatali kollégájával, Szijjártó Péterrel, hogy új megoldásokat azonosítsanak annak érdekében, hogy a román állampolgárok vissza tudjanak térni az országba.

Aurescu szerint, humanitárius megfontolásokból, továbbra is hasonló, szolidaritásra épülő intézkedéseket kell hozni.

A román diplomácia vezetője azt mondja: a járvány ideje alatt is tiszteletben kell tartani az áruk szabad áramlására vonatkozó uniós alapelvet.

A minisztérium tájékoztatása szerint kedden 170 román állampolgár tért vissza az országba. Ezekből 59-en a budapesti reptéren rekedtek, a többiek Marokkóban és Egyiptomban. Szerdán, az ammani román nagykövetség erőfeszítéseinek eredményeként, további 78 román állampolgár tért haza Jordániából, és jelenleg dolgoznak a Portugáliában, Marokkóban, Egyiptomban és Máltán lévő román csoportok hazahozatalán.

Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó; MTI/Rosta Tibor

Kérem ossza meg ismerőseivel: