Biztos van más is

A Mezei János elleni kivizsgálás immár jó éve zajlik, s errõl a közvélemény is három hónapja tud.

Az ügyészség közleménye szerint a kivizsgálás témája egy 400 négyzetméteres terület eladása, illetve az azzal kapcsolatban elkövetett zsarolás. Ezek a nyilvánosan elérhető információk, s mint már számtalan esetben elmondtam és leírtam, ezekben a város polgármestere nyilvánvalóan nem bűnös. Ez az egyik ok, amiért minden erőmmel azon vagyok, hogy a közvélemény figyelmét erre az esetre irányítsam, mert az ügyészség is meg a bíróság is ebben nem azt a szerepet játssza, amit az igazságszolgáltatástól az ember elvárhat, s ha már ezt teszik, akkor fontos, hogy ne tehessék titokban, minél többen szerezzenek tudomást róla.

Azt is hallani és látni lehet, hogy sokan vannak azok, akik ugyan egyetértenek azzal, hogy az eljárás jogtalan és túlzó, ellenben nagyon óvatosan, vagy egyáltalán nem foglalnak állást, s ezt azzal indokolják, hogy az ismert vádak valóban nem indokolják ezt az eljárást, de biztos vannak az ügynek egyéb, egyelőre nem ismert vonatkozásai is. Vagy rövidebben azt mondják, ami a fenti címben szerepel: biztos van más is. A probléma ezzel az, hogy aki ezt mondja vagy gondolja, az nem gondolja azt végig. Ennek egyik oka az, hogy nem ismerik, hogy miképpen működik az igazságszolgáltatás. Ha ugyanis felmerült volna az ügyészek fejében az, hogy Mezei János egyéb törvénysértést is elkövetett, akkor azt is elmondták volna, hogy még ezzel meg ezzel is gyanúsítjuk. De ilyet nem mondtak! Tegyük hozzá ehhez még azt is, hogy heteken keresztül vért izzadtak azért, hogy találjanak valamit, amire rá lehet fogni hogy törvénytelen, azért, hogy kérhessék az előzetes letartóztatását. El tudja képzelni épeszű ember, hogy vállalják azt, hogy sikkasztásnak nevezik egy videó felvétel kölcsönkérését, ha lett volna tudomásuk más cselekedetről, ami inkább nevezhető törvénysértésnek? Lehet valakinek rossz véleménye az ügyészek szakmai felkészültségéről vagy tehetségéről, de azért épp ennyire nem szabad lenézni őket. Ebből pedig logikusan következik, hogy ez idáig az ügyészség nem talált arra utaló bizonyítékot (de még különösebb jelet sem), hogy Mezei János valami büntetendőt követett volna el.

Ebből azonban egyáltalán nem következik az, hogy nincs valami más. Sőt, ebből következik csak igazán! Ha ugyanis valaki nem sért törvényt és mégis így járnak el vele szemben, annak jó oka kell legyen. S még egyszer: az nem elég ok, hogy valaki – mentendő az állását – mindenféle hamis vádakat gyárt Mezei János ellen. Átlagos intelligenciával és szakmai ismeretekkel rendelkező ügyésznek nem kell egy év, sokkal hamarabb kideríti hogy a feljelentés valótlanságokat tartalmaz, s nem indít eljárást. De akkor mi lehet Mezei János bűne? Csak olyasmi, amit ugyan törvény nem tilt, de igencsak irritálja a hatóságokat. Ezért mondtam első perctől, hogy ez az ügy nem jogi, hanem politikai jellegű. A hatóságok azért zaklatják és hurcolják meg Mezei János, mert politikai tevékenységével, a Székely Nemzeti Tanácsban végzett munkájával sérti az állam feltételezett érdekeit, rombolja a példaértékűen megoldott kisebbségi kérdés mítoszát. Márpedig ez főben járó bűn, tökéletesen példázza ezt az, hogy amikor eme dogmát meg kell védeni, akkor az államelnök nevetségessé tétele, kínos helyzetbe hozása sem túl nagy ár. S akkor hogy jön ahhoz egy kisváros polgármestere, hogy olyat tegyen, ami még az államelnöknek is tilos?

A nagy kérdés az, hogy ki hogyan viszonyul ehhez az esethez? Az eltelt három hónap tapasztalata igen lehangoló, úgy néz ki, hogy azok sem értik a lényeget, akik számára pedig ez evidencia kellene legyen. S itt most egy nagyon hosszú listát írhatnék, de nem teszem, célom ugyanis nem az újjal mutogatás. Azt szeretném elérni, hogy bár három hónap késéssel kezdjék azt tenni, amit első perctől tenniük kellett volna.

Árus Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: