Biztosítani kell a helyi szimbólumok és a kisebbségek nyelvének használatát

A csíkszeredai megyeházán ülésezett a prefektusi kollégium

A Hargita megyei prefektusi kollégium január 29-i ülésén, ahol Andrei Jean Adrian prefektus bemutatta az általa vezetett intézmény 2017-es tevékenységi beszámolóját, jelen volt a Belügyminisztérium államtitkára és a rendőrség országos főbiztosa, Mihai Dan Chirică is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megemlített többek között a kalákaprogramban elért eredményeket, amelynek köszönhetően Hargita megye a negyedik országos szinten a tanintézetek mosdóval való ellátottsága tekintetében. A megyei tanács kezdeményezésére létrejött kalákaprogramhoz csatlakozott a prefektúra és alárendelt intézményei. A Területi Közrendi Hatósággal (ATOP) is jó az együttműködés, és azt szeretnék, hogy az önkormányzatok találjanak megoldást az önkéntes rendfenntartó csapatok támogatására ugyanúgy, ahogy támogatják az önkéntes tűzoltók alakulatait. Itt azokról a csapatokról van szó, akik önkéntesen éjszakánként járőröznek a megye településein a rendfenntartás és a lakosság biztonsága érdekében. A megyeelnök az államtitkárnak is szóba hozta a mezőgazdasági gépek problémáját is, amelyek a közutakat használják ott, ahol nincs kialakítva az elkerülő út, és akadályozzák a forgalmat. Az államtitkár azt mondta, erre a problémára a rendőrséggel közösen keresnek megoldást. Segíteni kell a prefektúra alárendeltségébe tartozó hivatalt, ahol a gépkocsik bejegyzését és a jogosítványok cseréjét végzik a nagy mennyiségű munka miatt, illetve a sofőrvizsgák előjegyzésének hosszúra nyúlása anyagilag hátrányosan érinti a lakosságot, ennek rövidítésére is kellene megoldást találni. Borboly Csaba ez esetben azt javasolta, találjanak megoldást a munkahelyek bővítésére, hogy egy-két személyt tudjanak alkalmazni a munka optimizálása érdekében. 

PrefKollegium2_2018jan29

Hargita megye lakosságának nagyrésze magyar anyanyelvű. Figyelembe véve ezt a szempontot, és az új kormányprogramot, amely magába foglalja a közösségek szimbólumainak használatát, Borboly Csaba úgy nyilatkozott: reméljük, hogy tiszteletben tartják a törvényes előírásokat a helyi szimbólumok használatára vonatkozóan, azokat a jogokat, amelyeket előír az ország alkotmánya és magába foglal az új kormányprogram. Ha a másik negyven megyének joga van használni szimbólumait, nem értem, hogy ezt miért ne tehetnénk meg Hargita megyében.” A megyei tanács elnöke hozzátette, az új kormányprogram cselekvési irányvonalai szerint intézkedéseket fognak hozni a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának gyakorlatba ültetésére. „Úgy véljük, a charta előírásait a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozóan nemcsak a helyi önkormányzatok, hanem más intézmények is be kell tartsák”, összegezte Borboly Csaba.

Kérem ossza meg ismerőseivel: