Biztosítva van a Hargita megyei úthálózat téli karbantartása

Automatizált gépekkel, interaktív térképpel és állandó diszpécserszolgálattal készültek fel idén a téli szezonra

Biztosítva van a megyei úthálózat téli karbantartása. November 15-től állnak készenlétben a megyei utak karbantartásával megbízott cégek.

A téli karbantartás módszertanát és a járműveket követő rendszert a gyergyói utakért felelős kivitelező gyergyóditrói telephelyén mutatták be:

https://fb.watch/9lQC4Igus6/  

17 kistérségre (lot) osztva végzik a karbantartást idén a cégek. Az első besorolású megyei útszakaszokon, vagyis az aszfaltozott forgalmasabb utakon, reggel 3 és 7 óra között kell elvégezzék az ellenőrzést és szükség esetén csúszásgátló anyagot is szórjanak a karbantartással megbízott cégek. Az ellenőrzés mindenképp az első buszjárat előtt kell megtörténjen. Délután pedig az időjárási előrejelzések függvényében vonulnak ki az hóekével is felszerelt járművek havazás, ónos esőzés vagy sűrű köd esetén.

A karbantartást végző cégek az út felszabadítását is vállalják, olyan esetben, amikor faágak nehezítik a közlekedést.

Mint azt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, ebben a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek is besegítenek, akiket a megyei tanács önkéntes tűzoltóknak kiírt programjából sikerült kellőképpen felszerelni a szükséges eszközökkel.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a megyei utak karbantartására és forgalombiztonságára szánt összeg csaknem kétharmadát emészti fel a téli karbantartás, tekintve, hogy a megyei úthálózat kétszerese az országutak hálózatának, közel 900 kilométer.

A járművek mozgását idén is bárki követheti a hargitamegye.ro oldalon. Idén újdonság, hogy a telephelyek helyszínét is feltüntetik a térképen annak érdekében, hogy látható legyen, amikor egy jármű a terepen végez munkát vagy éppen a telephelyre tart.

A lakosság bejelentéseit továbbra is várják a 0266-207774-es számon vagy a telikarbantartas@hargitamegye.ro címen.


Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: