Bogrács Fesztivál Borszéken

Július 15-17.

Az idei nyár legjobb receptje: Bogrács Fesztivál Borszéken.

Mesésnek ígérkezik az idei Borszék Bogrács Fesztivál.

Ötödik alkalommal válik pár nap erejéig Erdély gasztronómiai fővárosává Borszék. Ám ezúttal sem csupán a kulináris élményekre fókuszálunk, hanem igazi sport és kulturális csemegét is kínálunk vendégeinknek. Mindezek mellett a gyerekekre is gondoltunk, felejthetetlen élményt kínálva számukra is

A július 15-17 között a borszéki sípálya környékén zajló fesztivál az egészséges életmód hírnöke szeretne lenni, olyan programokkal és eseményekkel, amelyek a természet lágy ölébe csalogatva felejthetetlen élményt biztosít a látogatónak.

Az idei receptünk arra hivatott, hogy visszacsábítson Borszékre, a Székelyföld szívébe. A hozzávalók között találjuk július 16-án, szombaton a népszerű Nicu Alifantist és a Zan Együttest, akiket első alkalommal köszönhetünk Borszéken. Ugyancsak a szombati est sztárfellépői között lesz Wolf Kati, míg pénteken a román rocklegendák közül a Partizán együttes robbantja fel a színpadot, ebben társuk lesz a kézdivásárhelyi Ego Sum.

Ahogy azt megszokhattuk, a fesztivál sztárja ezúttal is a bogrács lesz. Hazai is külföldi csapatok vezetnek be a legkülönbözőbb gasztronómiai élményekbe, melyek során különböző nemzetiségek jellegzetes étkeit kóstolhatjuk és csodálhatjuk. Az ízkavalkádból nem hiányozhat a székelygulyás, emellett magyarországi mesterszakácsok csapata örvendeztet meg minket egy népszerű magyar specialitással, ugyanakkor kóstolhatunk lipován, szerb, moldovai vagy éppen üzbég ételkülönlegességeket.

Hagyományos és népszerű főzőversenyünkre vasárnap, július 17-én kerül sor, ezúttal is igen népes részvételre számítunk. Ugyancsak vasárnap a Visit Harghita közreműködésével „Kulináris Hargita” címmel konferenciát szervezünk a gasztronómia évének jegyében.

A Borszék Bogrács Fesztivál első alkalommal kezdeményez interetnikai párbeszéded, melynek célja, hogy megvitassuk azokat a dolgokat, amelyek összekötnek minket a kulturális sokszínűségben. Borszék mindig is egy multikulturális, soknemzetiségű város volt, lenyűgöző történelemmel és jelentős kulturális múlttal. Azt szeretnénk, ha a társadalmi élet különböző területeinek fontos személyiségei minden évben nálunk találkoznának a „KOMUN – ami összeköt bennünket” című konferenciánk keretében. Első alkalommal Adrian Cioroianu román történész, Bernhard Moestl osztrák író, Armand Schor zsidó közösségi tag, illetve Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke lesznek vendégeink.

Természetesen, ahogy minden évben, ezúttal is jelentős teret adunk a sporttevékenységeknek is. Fesztiválunk egy másik premierje a Borsec Kupa 3 x 3 kosárlabda verseny lesz, amelyet a Borszék Kosárlabda Akadémia szervez. A torna a FIBA idei sportnaptárában is szerepel. Lesz még ezen kívül hegyi terepfutó verseny, tájékozódási futóverseny, siklóernyőzés, mountain bike és falmászás is.

Szombaton tartjuk a már hagyományos Outdoor Sports konferenciánkat, amelyet idén a Visit Hargita és a Ski&Outdoor magazinnal közöszen szervezünk. Ezúttal az outdoor sportok Hargita megyei helyzetéről beszélgetünk az érintett sportágak neves szereplőivel

Fesztiválunk programját a “Biodiverzitás” című szabadtéri fotókiállítás egészíti ki, amely a brassói Alpin Filmfesztiválról érkezik a Forona Egyesület megvalósításában, és Románia legjobb természetfotósait vonultatja fel. Szintén a mesés hétvége keretében lesz meglátogatható a „Budapest – a termálfürdők városa” című kiállítás is, amelyet a Liszt Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ segítségével sikerült megvalósítani.

„Úgy gondolom, hogy ebben a nehéz időszakban pozitív energiára van szükségünk. A Bogrács Fesztivál a megfelelő hely erre, reméljünk minél többen meg szeretnék ezt tapasztani személyesen is” – fogalmazott Dan Burlac, a fesztivál producere.

A Borszék Bogrács Fesztivál receptje nem titkos: sok jókedv, egy csipetnyi művészettel, multikulturalítással és kulináris élménnyel fűszerezve, és máris kész a mesebeli élmény. Kiemelt célunk ugyanakkor, hogy minél többen népszerűsítsék Borszék szépségét, egyedülálló kulturális értékeit, valamint autentikus gasztronómiáját.


A részletes programot a fesztivál hivatalos közösségi oldalán lehet megtalálni (https://www.facebook.com/CeaunBorsecFestival/), illetve a Borszéki Turisztikai Információs Irodában. A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát.


Szervezők: Borszék Polgármesteri Hivatala, Borszékért Alapítvány, „Ice Flora” Alapítvány.

Producerek: Secvențe Kulturális Egyesület

Stratégiai partnerek: Hargita Megye Tanácsa, Visit Hargita,  Liszt Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, Borszéki Hegyimentők, Borszéki Kosárlabda Akadémia.

Támogatók: Csíki Sör (Bere Ciuc), Benedek,  Sport Villa, Buff Románia, Ditrói Pékség.

Helyi támogatók: Riki Villa, Eden Panzió, Kerek Panzió, Bella Villa, Eti Kemping, Havasigyopár Panzió, Crama Borozó

Médiapartnerek: Agerpres, Radio România Tg. Mureș, Marosvásárhelyi Rádió Románia, Ski & Outdoor Magazin.


A Cea1 Fesztivál sajtóközleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: