Böjte Csaba alapítványa a Lázár-kastély új többségi tulajdonosa

Lipthay Antal 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta

– A szárhegyiek is jól járnak, a turisták is, és Csaba testvér is jó gazdája lesz a Lázár-kastélynak – nyilatkozta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke arra a hírre reagált, hogy báró Lipthay Antal többségi tulajdonos a gyergyószárhegyi Lázár-kastély 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, Böjte Csaba ferences szerzetes, az alapítvány alapító elnöke pedig elfogadta az adományt, és ezáltal megnyílhat a kastély a látogatók előtt. A megyeelnök örvendetesnek tartja a hírt, főleg mert Hargita Megye Tanácsa is nagy erőfeszítéseket tett, a többségi tulajdonossal együtt, azért, hogy a kastélyt ismét látogathassák a turisták, és hogy az örökösök rendezzék vitájukat a műemlék épület közjót szolgáló használata érdekében. Példának hozta fel a megyei tanács perbe lépését, a rengeteg egyeztetést ez ügyben, továbbá a megyei tanács elemzőcsoportjának jelentését (elérhető a következő linken: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet/).

– Fontosnak tartom, hogy továbbra is a köz érdekében használják a Lázár-kastélyt, ezt a térség jelképévé vált kincset. Mindezek megvalósítása érdekében olyan tervet dolgoztunk ki a megyei tanácsnál, amely lehetőséget nyújt a tulajdonos és a kulturális folyamatok kezelői között az együttműködésre, amely révén a kastély továbbra is fontos kulturális-turisztikai helyszín lesz. Ez a megye lakosságának érdekét szolgálja, és összekapcsolható más turisztikai célpontokkal, így a városok, köztük Csíkszereda is is nyer mindezzel – mondta el Borboly Csaba.

A téma iránt érdeklődők további információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán: http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html

Mellékelten olvasható báró Lipthay Antal örökösnek az erről kiadott közleménye.


Budapest/Déva, 2016. 03. 17. – Lipthay Antal, báró Lipthay Frigyesné sz. szárhegyi gróf Lázár Margit dédunokája, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta annak érdekében, hogy ezután a kastély végre ki tudja nyitni kapuját a látogatók előtt, és így az újra szolgálhassa a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait. Fr. Böjte Csaba alapító elnök elfogadta az adományt.

A szárhegyi Lázár-kastély, amely öt évszázadon át a Lázár grófok tulajdonában volt, ahol Bethlen Gábor fejedelem nevelkedett, a XIX. századtól kezdett leromlani. A XX. században, a hetvenes években, Zöld Lajosnak és a szárhegyi népnek köszönhetően, sikerült a kastélyt a biztos halálból újra életre kelteni. Az újjáépítés után a kastély, mint jelentős kulturális központ vállalt aktív szerepet. A gyergyói medencébe látogató turisták különleges úti célja a kastély. Bezárva nem szolgálja se Székelyföld kultúráját, se a szárhegyieket, és különösen nem azokat a családokat, akik komoly befektetéseket tettek, remélve az idegenforgalom fejlődését.

szarhegy_lazar_kastely

Dr. Fodor István légifelvétele

„Számomra fr. Böjte Csaba testvér óriási reményforrás és hozzá tett érték, amely csak erősíteni tudja a szárhegyi Lázár-kastély minőségét és erejét, ami jót hoz a szárhegyi lakosságnak is. A XVII. szászadban az elődeim hívták a ferenceseket Szárhegyre, adományukkal segítették a szárhegyi kolostor felépítését. Most pedig valódi örömhír az, hogy Csaba testvér, egy ferences szerzetes, akinek az Isten különleges adottságokat adományozott, fellép a kastély jobb sorsáért. A székelyeknek, és főleg azoknak, akik a kastély újjáépítésén Zöld Lajos mellett dolgoztak, az érdekeit képviseli Csaba testvér. Az ő személye tökéletes garancia arra, hogy a szárhegyi Lázár-kastély Erdélyt és a székelyföldi embereket szolgálhassa. A visszaigényléskor az eredeti terv az volt, hogy a restitúció után a kastély tulajdona egy alapítványba kerüljön. Sok megfontolás után, hála Istennek, legalábbis a dédnagyanyám részével, ez most megtörtént. Remélem, hogy ez az új tulajdonviszony lehetővé teszi, hogy a kastély mielőbb kinyithassa kapuját a látogatók előtt, számukra a székely történelem és kultúra közvetítője legyen” – mondta Lipthay Antal.

Fr. Böjte Csaba testvér a Szent Ferenc Alapítvány és a gyermekek nevében megköszönte az adományt:

További információ:
elipthay@crscom.hu                                                 office@magnificat.ro

Címfotó: Mojzer László

Kérem ossza meg ismerőseivel: