Borboly Csaba: a Csíki Sör nemzetiségi ügy

A Kárpát-medence magyarlakta vidékeinek piacát kockáztatja a multicég

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezúton is köszönetét fejezi ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesnek, hogy szövetséges egy multinacionális vállalattal szembeni küzdelemben, amely egy székely terméket támad.

Együttes erővel megvédjük a Székely termék védjegyű termékeket, megvédjük a székely termelőket – jelentette ki a székelyföldi elöljáró. – A multinacionális vállalat részéről a Székely termék védjeggyel rendelkező termékek ellen történt támadás, hiszen ugyanez megtörténhet a sajtkészítőkkel vagy a hústermelőkkel, hogy jön egy multi és ilyen-olyan okkal perel, kiszorít, felvásárol vagy bezár. Számos konkrét példa van, gondoljunk csak a háromszéki tejfeldolgozó nagyvállalatra, amely múlt évben nem fogadta a helyi tejtermelőktől a tejet, orrukra csapta a gyár kapuját. A székelykeresztúri gazdatulajdonú tejfeldolgozó nélkül nem lett volna, aki segítsen rajtuk. Kérem, aki a helyi termékek és termelők Európáját akarja, álljon ki az ügy mellett! – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzátette: legyen tisztességes verseny a gyártók között a fogyasztókért ár és minőség alapon, de ne a bíróságon tiporják el a multik a kistermelőket.

csiki_sor1

Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: az erdélyi magyarság 1,3 milliós piac, és az ügy tanulsága, hogy van Kárpát-medencei magyar szolidaritás, tehát ha egy multi valamilyen oknál fogva negatívan viszonyul az erdélyi, felvidéki, délvidéki magyar közösséghez, számíthat rá, hogy a többi magyarlakta országban és az anyaországban is negatív lesz a viszonyulás. A vállalat tehát 13 milliós piacot kockáztat egy barátságtalan lépéssel, nem csupán 1,3 millióst romániai viszonylatban.

A Csíki Sör nemzetiségi ügy lett, és a multi be akarja darálni – hangsúlyozta a megyeelnök. – Megtisztelő a magyar kormány hozzáállása. A Csíki Sör Székely termék, kiállunk érte, ahogy a többi termékért is – jelentette ki.

Mint ismeretes, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes cáfolták azt a sajtóértesülést, hogy a kormány visszavonná a tiltott önkényuralmi jelkép használatára vonatkozó törvényjavaslatát. Semjén azt mondta, hogy Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslatára jártak el.

Kérem ossza meg ismerőseivel: