Borboly Csaba: A miniszter asszony emberi életekkel játszik!

Műteni kellett a hétvégi medvetámadás áldozatát

aldozat– Ebben az órában műtik azt a csíkszentléleki fiatalembert, akire Csíkmindszenten támadt rá a medve egy ültetett erdőben. Bár stabil volt az állapota, gyors beavatkozásra van jelenleg szükség, mert a karja két helyen is szilánkosra tört a harapásoktól és gyulladás jelei kezdtek mutatkozni a szíve körül, tudtam meg ma az orvosától – tette közzé néhány perce közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A szombaton medvetámadást ért 38 éves csíkszentléleki férfit a műtétet megelőzően sikerült megszólaltani a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sebészeti osztályán. A közösségi oldalra feltöltött videóban elmeséli a körülményeket: szokásához híven gombászni vagy mogyorót szedni ment az erdőre, amikor elé ugrott a medve. Olyan hirtelen történt a támadás, hogy még annyi ideje sem volt, hogy elő vegye a gáz spray-t. Végül csak sikerült, ezzel tudta elűzni a támadó medvét.

Borboly Csaba emlékeztetett arra, hogy immár 66 nap telt el azóta, hogy Csíkdánfalva határában június 24-én egy felcsíki pásztort sebesített meg a medve, és akkor már azzal a kéréssel fordultak Grațiela Gavrilescu miniszter asszonyhoz, hogy adjon kilövési kvótát az emberre támadó medvék esetében. Bár a július 5-i bukaresti tüntetéssel egyidőben tartott megbeszélésen ígéretet tett a miniszter asszony 140 veszélyes medve kiemeléséről, és augusztus 8-át ígérte a rendelet kihirdetésének időpontjául erre a mai napig sem került sor.

MedvetamadasAldozata2Azóta egy sor medvetámadás történt a megyében: Zetelakán július 6-án fényes nappal egy erdei úton történt a támadás. A beszámolók szerint a személy a fején, a karján és a lábán sérült. Rá két napra, július 8-án harapott sebekkel került a csíkszeredai sürgősségi kórházba két juhász, akiket medve támadt meg Csíkmadarastól mintegy 8 kilométerre. Augusztus 13-án, vasárnap délután egy marhapásztorra támadt a medve Vasláb közelében, a 28 éves férfit a combján és az alkarján sebesítette meg a nagyvad. A sérültet a gyergyószentmiklósi kórházba szállították, megfigyelés alatt tartják.

– Elfogadhatatlan ez a politikai huzavona, a miniszter asszony emberi életekkel játszik! Az ombudsmanhoz és a diszkrimináció ellenes tanácshoz fordulunk az ügyben! – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre. Atémában bővebb információt találnak a http://hargitamegye.ro/vadkarok.html honlapon.

Az elmúlt években történt medvetámadások az alábbi interaktív térképen tekinthetők meg:

http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html

Kérem ossza meg ismerőseivel: