Borboly Csaba: konfliktus helyett a megoldásokra kell energiát fektetni

Kétnyelvűség, avagy hogyan fejlesszük a toleranciát és a kölcsönös tiszteletet?

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának, nemrég kiadott közleményére válaszul Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a konfliktus helyett a megoldások keresésére hívta a civil szervezetet. A hétfői sajtótájékoztatón elmondta, fontos, hogy legyen áttekintés és pénzügyi források, hogy a közintézmények munkájában biztosítani tudják a kétnyelvűség gyakorlatát.

– A kormánytól és a Diszkriminációellenes Tanácstól (CNCD) a kétnyelvűséggel kapcsolatos munka fokozását fogjuk kérni. A kétnyelvűség jelentős adminisztratív költségeket igényel. Ahhoz, hogy a megyében élő valamennyi lakos kedvezményezett legyen, támogatni kell, mert a különböző anyagok fordítása, amint azt az EU-s adatok is mutatják, igen jelentős pénzügyi költséggel járnak. EU-s szinten létezik egy fordítási főigazgatóság, ahol rengetegen dolgoznak, tehát nagy a humánerőforrás. A fordító felelőssége megnő, amikor a különböző szakterületek speciális nyelvezetet igényelnek. Egy rossz fordítás félrevezető lehet és sok pénzbe kerülhet – mondta Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor megemlítette Hargita Megye Tanácsának arra irányuló erőfeszítését, hogy egy együttélési kódexet dolgozzon ki az intézmények közötti és a jó etnikumközi együttélés megalapozására. Ennek célja, javaslatok megfogalmazása az etnikai és kulturális sokszínűség tiszteletben tartására irányuló korai állampolgári nevelésére, valamint egy olyan útmutató kidolgozását, amely különösen a helyi közigazgatási hatóságoknak szól az etnikumközi kapcsolatok intézményi irányítására.

Hangsúlyozta, a megyei tanácsnak, akár hatáskörök biztosításával is jelentős előrelépést lehetne már kieszközölni. Közösségi fejlesztési társulás létrehozásával korábban már volt erre akarat, amelyen keresztül anyagi forrást is lehetett volna biztosítani a helyi önkormányzatok számára is, ezt az intézkedést azonban jogi úton megtámadták.

A megyei tanács elöljárója ugyanakkor újból rávilágított, hogy az oktatási rendszer sem fordít kellő figyelmet a román nyelv oktatására. Több, a megyei tanács által készített felmérés is rámutat, hogy a diákok oktatásában nem a beszélt nyelv élvez elsőbbséget.

– Korábban már számos javaslatot benyújtottunk az oktatásra, különösen a román nyelv tanulására vonatkozóan. Pénzügyi forrásokra van szükség és hatáskörökre ahhoz, hogy a többnyelvűséget minden önkormányzat szintjén biztosítani lehessen. Ennek kapcsán Az RMDSZ vezetősége elé fogjuk terjeszteni, azt hogy hol tartunk most és milyen további javaslataink vannak. Hatékony lenne, ha az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának lenne a többnyelvűségre elkülönített költségvetése, hogy főként azokon a településeken, ahol az adminisztratív költségek jelentősek, biztosítani tudják a kétnyelvűséget. Ugyanakkor azon szervek, amelyeknek van hatásköre a területen  költségvetési megoldásokat kell keressenek a probléma orvoslására. Fontos, hogy szélesebb körű vitát folytassunk, és arra törekedjünk, hogy megoldásokat találjunk, ne pedig konfliktust generáljunk – tette hozzá Borboly Csaba.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: