Borboly Csaba: vékony jégen táncolva kezdjük az évet

A 2023-as költségvetés véglegesítésében ezúttal is számítanak a lakosság véleményére


Borboly Csaba: vékony jégen táncolva kezdjük az évet, az elmúlt két év válságainak hatásai érződnek Hargita Megye Tanácsa költségvetésén

A 2023-as költségvetés véglegesítésében ezúttal is számítanak a lakosság véleményére 

Sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a 2023-as költségvetés sarokszámait január 3-án a megyeházán. A megyei tanács elnöke a hivatal költségvetésére szorítkozott, mondván az alárendelt intézmények a napokban kell elkészítsék a saját költségvetés tervezetüket.

Mint elhangzott, január közepéig szeretnék elfogadni az idei költségvetést és 2024-2026 közötti időszakra előirányzott becsléseket.

— Néhány nappal ezelőtt érkeztek meg az utolsó összegek az Adó- és Pénzügyi Hivataltól (ANAF), és ezért tudjuk bemutatni, hogy mi lesz a költségvetés alapja. Folyamatban van a nyilvános konzultáció, és várjuk a lakosság, a szakemberek és Hargita megye fejlesztése iránt érdeklődők véleményét. A megyei tanács saját költségvetésének bevételi oldalán nyolc százalékos növekedés figyelhető meg, de nem azoknál a tételeknél, ahol a legnagyobb szükség van rá, sőt mi több 9,5 millió lejjel kevesebb jut Hargita megyének a hozzáadottérték-adóból.

Az idei év nagyon nehéz lesz. De így volt ez tavaly is, még ha egyesek mást is mondtak, sikerült egyensúlyban tartanunk a költségvetést, erős fegyelemmel és bizonyos kérdéskörökben vállalt lemondásokkal. Azon kevés megyék közé tartoztunk, amelyek saját pénzből is hajtottak végre jelentős léptékű beruházásokat. Azt gondolom, ott, ahol nem mertek tavaly beruházásokat folytatni és lemondtak a fejlesztésekről most egy évet elveszítettek. Mi folytatni tudtuk és idén folytatjuk a jó áron megkötött szerződéseinkkel a beruházásokat — hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

Az állami költségvetési törvény értelmében a megyék helyi költségvetésének kiegyensúlyozására a hozzáadottérték-adóból levont összegeket úgy osztják el, hogy a bevételek összértéke ne legyen kevesebb 350 lej/lakos/évnél, de ne haladja meg a 275 millió lej/megye/év összeget. Több mint 9,5 millió lejjel kevesebb jut Hargita megyének a hozzáadottérték-adóból. Borboly Csaba hozzátette, az országos költségvetés a megyei tanácsok tevékenységét korlátozza, főként a kisebb lakosságú (félmillió alatti) megyék esetében, tekintve, hogy a nagyobb lakosságú megyék nagyobb személyi jövedelemadóhoz jutnak, hasonló vagy akár kisebb megyei feladatok ellátására, gondoljunk itt akár az úthálózat hosszára például. Mindezek pedig nem a megyék közötti felzárkóztatást, hanem a leszakadást erősítik.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor kiemelte, így az inflációnak köszönhetően is kevesebb pénzből tud Hargita Megye Tanácsa idén gazdálkodni.

A költségvetést, elfogadása előtt, átbeszélik az RMDSZ frakcióval majd a polgármesterekkel is.

— Az évet vékony jégen táncolva kezdjük, nagyon óvatosnak kell lennünk, de tavaly is volt egy felelős költségvetésünk, amelyben a célokra összpontosítottunk és jó évet zártunk. Az RMDSZ kormányon van, egy másik ok, amiért nagyobb biztonsággal rendelkezünk. Ugyanakkor várjuk az európai forrásokat is, van egy 50 millió lejes hitelkeretünk, amelyet szükség esetén beruházásokra használhatunk fel. Az elmúlt évek válsága a megyei tanács költségvetésében is tükröződik — tette hozzá Borboly Csaba.

A lakosság véleményét, javaslatait ugyanakkor kérdőív segítségével is szeretnék felmérni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc4ACLKw8kloupOUYRV9N9AgGRyruJ_XRh1Bc5Ep-SApGc_Kg/viewform


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: