Botrányos ANAF-akciók

A törvények betartatása nem egyenlő a regionális diszkriminációval

Az Erdélyi Magyar Néppárt fontosnak tartja a gazdasági bűnüldözés hatékonyabbá tételét, ugyanakkor elítéljük az Országos Adóhatóság (ANAF) azon gyakorlatát, mellyel megpróbálják – aránytalanul súlyos büntetéseket alkalmazva – ellehetetleníteni a vállalkozókat.

Meggyőződésünk, hogy a legutóbbi demonstratív ellenőrzési hullám nem erősítette a polgárok állami intézményekbe vetett hitét, sőt, arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a legmagasabb szinteken – akár a szenátus védelmével is – megúszható egy-egy bűncselekmény, addig a kisvállalkozók működési engedélyét hónapokra felfüggeszthetik néhány lejes eltérések miatt. Szeretnénk, ha az adóhatóság minden esetben ilyen alaposan járna el, és végre véget vetnének a rendszerváltás óta immár megszokottá vált milliárdos nagyságrendű sikkasztásoknak és csalásoknak.

Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy a legsúlyosabb büntetéseket a három, többségében magyarok által lakott megyében rótták ki. Hargita, Kovászna és Maros megye gazdasági ellehetetlenítése – sajnos – nem újdonság, hiszen az infrastruktúra és ipar tudatos elsorvasztását az elmúlt 25 évben nyomon követhettük, ilyen direkt állami támadásra azonban rég nem volt példa. Csak remélni tudjuk, hogy az ANAF akciójának hátterében nem a székelyföldi régió diszkriminációs szándéka húzódik, s az Országos Adóhatóság szigora és mindenre kiterjedő vizsgálódása nem a magyarellenesség gazdasági megnyilvánulása.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége nevében

Mátis Jenő alelnök

2015. április 1., Nagyvárad

Kérem ossza meg ismerőseivel: