Bővül az elektromos hálózat és ezáltal fejlődhet a turizmus Borzonton

    Lezárult a Gyergyóalfalu községhez tartozó Borzont település elektromos hálózatának bővítését célzó munkálatok első szakasza , miután 2015 júliusában Hargita Megye Tanácsa a Kisvillany programja keretében 10 oszlopot vásárolt 15 872 lej értékben, és átadta a községnek. A további munkálatokat a helyi önkormányzat vállalta szakcég megbízásával. Erről számoltak be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a helyi és megyei elöljárók augusztus 4-én, kedden délután. Jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, Gáll Szabolcs polgármester, a Hargita megyei látogatásra érkezett Mirela Matichescu – a turisztikai minisztérium keretében működő Országos Turisztikai Hatóság elnöke –, Antal István és Moldován József parlamenti képviselő, valamint az érintett lakók és panziótulajdonosok.

BorzontKisvillany2015aug04_1

    Gáll Szabolcs elmondta, hogy a helyi és megyei tanács együttműködésével sikerül a hálózatot bővíteni, amire több mint húsz éve várnak az ott lakók. Most megtörtént a villanyoszlopok átadása, hamarosan elkezdik felállítani őket, és amint a helyi önkormányzat pénzt kap visszaosztásból, kifizetik a munkálatokat, az átadás után pedig a környéken minden ház, panzió el lesz látva villanyárammal – mondta a községvezető.

    Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bízik benne, hogy minél hamarabb elvégzik a munkálatokat.

    – A mi dolgunk itt befejeződött, itt van a megyei tanács bizottsága, amely ma jegyzőkönyvvel átadja a beruházás tárgyait, amelyeket megvásároltunk és rendelkezésre bocsátunk. Következhet a második szakasz megvalósítása – jelentette ki a megyeelnök. Mirela Matichescuhoz fordulva hozzátette: – Hargita megyében hiszünk a turizmusban, több beruházásunk volt ezen a területen. Ezek a programok kalákában valósulnak meg, összefogással eredményeket értünk el, a panziótulajdonosokkal, helyi önkormányzatokkal közösen. Hasonló a Kisvíz programunk, ezen keresztül elértük, hogy minden lakos hozzáférjen az ivóvízhez. Azt gondolom, ezek a beruházások bővítik a helyi közösségek turisztikai lehetőségeit. Borzont térsége már most igen fejlett, és jó úton halad, ám még mindig akad tennivaló. Hargita Megye Tanácsa folytatni kívánja a munkát, az előző években 13 hasonló beruházást valósíthattunk meg a turisztikai minisztériumnak köszönhetően. Ugyanakkor hiszem, hogy ez a beruházás, amely itt megvalósult, jó példaként szolgál az ország többi részének, mondhatom, hogy a Hargita megyébe érkező kormánypénzek nyomán a helyiek többet adnak vissza, 1 lejből 3-at tudunk csinálni. Minden kormányzati beruházásból több pénz vonzható a térségbe saját forrásból hozzátéve vagy a helyieknek köszönhetően. Remélem, ez a beruházás még több turistát vonz majd. A megyei tanácsnál azon dolgozunk, hogy növeljük a vendégéjszakák és a szolgáltatások számát.

BorzontKisvillany2015aug04_2

    Mirela Matichescu gratulált a Hargita megyei fejlesztésekhez, és a turizmust az egyetlen olyan hazai gazdasági területnek nevezte, amely nagy léptékben fejlődik, ezért erre kell helyezni a hangsúlyt, mondta.

    Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke hangsúlyozta: amit a megyei tanács felvállalt, azt megvalósította, és reméli, a beruházás a térség hasznára válik.

    – Közel 8 kilométer hosszúságú kábelt, elosztókat és három transzformátort vásároltunk, a múlt héten pedig sikerült 10 oszlopot leszállítani. A közel 700 ezer lejes beruházás azért számít jelentős beruházásnak a térségben, mert sok panzió, vendéglő működik itt, és az elektromos hálózat hozzájárul a turisztikai potenciál jobb kihasználásához, az idegenforgalom felvirágoztatásához. A panziótulajdonosoknak több fejlesztésre lesz lehetőségük, hiszen panziónként több tízezer lejes megtakarításról beszélünk évente. Remélem, ez nemcsak a profitban, hanem a további fejlesztésekben is érezteti majd hatását, ami által erősödhet a térség gazdasága. Nagyon örvendek, hogy sikerült ezt a projektet beindítani, és egy több évtizedes álom valósulhatott meg – mondta az alelnök.

    A jelen lévő vállalkozók történelmi pillanatnak nevezték a borzonti elektromos hálózat bővítését, mint elhangzott, ez 70 százalékos költségcsökkenést jelent a panziók esetében, így a megmaradt pénzt a szolgálatatás minőségének fenntartásába tudják fektetni, és további munkahelyek is létesülhetnek ezáltal.

    A Borzont település villamos hálózatának kiépítése – Gyergyóalfalu község című beruházásra Hargita Megye Tanácsa a 2014. áprilisi ülésén 410 000 lejt különített el a költségvetésből, a 2014. októberi ülésén pedig 320 000 lejt. A munkálat becsült összértéke 1 938 000 lej, és két szakaszban végzik el. 2014-ben a beruházás első szakasza valósult meg, kiépítve Borzont település közepétől 4,26 km hosszan az út mentén a villanyhálózatot. Az első szakasz munkálatának teljes értéke 869 491,39 lej – a megyei tanács 353 392,37 lejjel (40,64%), Gyergyóalfalu önkormányzata pedig 516 099,02 lejjel (59,34%) járult hozzá.

    A második szakaszban a társulási szerződés módosítása alapján Hargita Megye Tanácsa 2014 decemberében közbeszerzéssel 2432 m, 20 kV feszültségű föld alatti villanykábelt, 2235 m alacsony feszültségű föld alatti villanykábelt, 377 m alacsony feszültségű villanyvezetéket,  1 db transzformátort, valamint 4 db elosztódobozt vásárolt, amelynek az értéke 292 877,46 lej, amit tanácshatározat alapján átadott Gyergyóalfalu községnek, valamint Gyergyóalfalu község vállalta a munkálat kivitelezését szakcéggel. A társulási szerződés alapján Hargita Megye Tanácsa 2015-ben a második szakasz megvalósítására 16 000 lejt különített el oszlopok vásárlására, mivel a 2014. decemberi közbeszerzésen nem jelentkeztek erre. A második szakasz munkálatának teljes értéke mintegy 750 000 lej, a megyei tanács 308 749,46 lej értékben járult hozzá.

Kérem ossza meg ismerőseivel: