Bűncselekmény lett a szemét égetése és elásása

Szigorúbban büntetik a tarlóégetést

A bűncselekmények közé sorolta szerdai rendeletével a kormány a szemét égetését és elásását, ugyanakkor a tarlóégetésre kiszabható bírságokon is szigorított – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Tánczos közölte, a szigorítást az általa vezetett tárca javasolta, és célja a hulladékkezelés hatékonyabbá tétele.

‘A jogszabály célja, hogy megállítsuk a hatalmas méreteket öltött szemétégetést és illegális hulladéklerakást, valamint rendezzük a főváros hulladéktárolási gondjait. Az illegális szemétégetés jelentősen szennyezi a környezetet, a levegőbe jutó káros anyagok rontják városaink és falvaink levegőminőségét, veszélyeztetve ezzel a lakosság egészségét is. Ezért mostantól szigorúbban lépünk fel ellene, bűncselekmény kategóriába soroltuk a szemétégetést és a hulladék elásását’ – jelentette be a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az RMDSZ által közzétett tájékoztató szerint.

A sürgősségi kormányrendelet értelmében tilos mindenfajta hulladék, anyag vagy tárgyak felgyújtása, valamint a szemét elásása. Ezekért, illetve a hulladék nem megfelelő helyen történő eldobásáért nemcsak pénzbírság, hanem akár 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

A jogszabállyal növelték a tarlóégetésért kiszabható büntetéseket is. ‘Meg kell állítanunk ezt a felelőtlen gyakorlatot. Az elmúlt hetekben volt olyan időpont, amikor a műholdfelvételek azt mutatták, hogy 7 ezer helyen égtek egyszerre a lángok. Mostantól aki meggyújtja a száraz növényzetet a földeken, akár 15 ezer lejes bírságra is számíthat, jogi személyek esetében pedig 100 ezer lejig terjedhet a büntetés. A szabályozásba bekerült a tőzeglápokon, vizes élőhelyeken való égetés szigorú tiltása is’ – részletezte a rendelet előírásait a miniszter.

A szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet megoldást kínál a fővárosi hulladékkezelés rendezésére is. ‘Mivel Bukarest főpolgármesteri hivatalának nincs érvényes szerződése a hulladékkezelésre, a jogszabály lehetővé teszi, hogy a kerületi polgármesteri hivatalok is szerződést köthessenek a hulladék tárolására az engedélyezett lerakóknál’ – mondta még Tánczos Barna.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: