CFR: a nap folyamán közel 400 vonat késni fog

A vasúti alkalmazottak figyelmeztető sztrájkot tartottak

A vasúti figyelmeztető sztrájk alatt, péntek reggel 7 és 9 óra között összesen 397 személyszállító vonat közlekedett volna országszerte, és ezeknek a vonatoknak több mint 90 százaléka késve érkezik be a célállomásra a nap folyamán – közölte a Román Vasúttársaság (CFR), hangsúlyozva, hogy a helyzetfelmérés még folyamatban van.

A közleményük szerint a kétórás munkabeszüntetés mind a hat vasúti személyszállítással foglalkozó vállalat járatait érinti, de a CFR személyzete együttműködik az összes vállalattal a normális menetrend helyreállítása érdekében.

A CFR vezérigazgatója, Ion Simu-Alexandru hangsúlyozta, hogy a vasúti infrastruktúra stratégiai közlekedési ágazat, és jelenleg 144, összesen 15,44 milliárd lej értékű szerződés van folyamatban az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül a korszerűsítésre, de a kereskedelmi részleg idei költségvetése elfogadásának késlekedése – amely a vállalat alkalmazottainak egy részét érintő figyelmeztető sztrájk fő oka volt -, közvetlenül érinti nemcsak a szociális partnerekkel a kollektív munkaszerződés megkötéséről folytatott tárgyalások folytatását, hanem az európai alapok felhasználását is. Ez utóbbi pedig csökkenti a román állam kapacitását az infrastruktúra-korszerűsítési programok végrehajtásában.

‘Ezért szeretnénk rámutatni, hogy a jelenlegi helyzet feloldásához a legfőbb eszköz a folyó évre vonatkozó költségvetés jóváhagyása, amely nyomán lehetővé válik a vállalat számára, hogy optimális körülmények között végezze tevékenységét, és folytassa a tárgyalásokat a kollektív munkaszerződés megkötésére a vasúti szakszervezetekkel’ – idézi a közlemény Ion Simu-Alexandrut.

A Román Vasúttársaság vezérigazgatója ugyanakkor bocsánatot kért a vasúti alkalmazottak sztrájkja által érintett több ezer utastól és a magán vasúti társaságoktól.

A több vasutas-szakszervezetet tömörítő Drum de Fier – Elcatel Szakszervezeti Szövetség és a Román Vasúttársaság (CFR) kereskedelmi részlegének szakszervezete (FNFMCV) péntek reggel 7 és 9 óra között figyelmeztető sztrájkot tartott, a vonatok ez idő alatt leálltak.

A vasúti alkalmazottak követelik az idei költségvetés mielőbbi elfogadását és az új kollektív munkaszerződés megkötését, a vasúti alkalmazottak jogállásáról szóló 2020/195-ös törvény rendelkezéseinek alkalmazását és az egyes munkakörökre jellemző feladatoknak, felelősségnek és képesítéseknek megfelelő bérhierarchia tiszteletben tartását, a megfelelő munkafeltételek és az egyéni védőfelszerelések biztosítását az alkalmazottak számára, valamint az ágazat megfelelő finanszírozását.

A CFR személyszállító részlegének képviselői csütörtökön közleményt adtak ki, amelyben leszögezték, hogy alkalmazottaik nem vesznek részt a Drum de Fier – Elcatel Szakszervezeti Szövetség péntekre bejelentett tiltakozó akciójában, de az kihathat a vonatok közlekedésére. Ha a figyelmeztető sztrájkra sor kerül, az érintett járatokra szóló jegyek árát részben vagy egészen megtérítik.


ANPC-elnök: szerettem volna, ha a CFR alkalmazottai a vasúti kocsik higiéniai állapota miatt is tiltakoznának

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke azt ajánlja azoknak az utasoknak, akik nem tudták felhasználni a vonatjegyüket a vasutasok péntek reggeli kétórás figyelmeztető sztrájkja miatt, hogy kérjék vissza az ellenértékét a Román Vasúttársaságtól (CFR).

Horia Constantinescu az AGEPRES-nek elmondta, a vasúti dolgozóknak törvény adta joguk a munkabeszüntetés, de megjegyezte: azt szeretné, ha az alkalmazottak ugyanilyen eltökéltnek mutatkoznának a vasúti személykocsik tisztán tartásával és az utasoknak kínált feltételekkel kapcsolatban is.

Az ANPC elnöke szerint sok esetben a vonatok tisztaságának ellenőrzéséért felelős CFR-illetékesek szemet hunynak a vasúti kocsikban uralkodó higiéniai állapotok fölött. ‘Ezen el kellene gondolkodniuk a CFR vezetőinek és a vasúti dolgozóknak’ – jegyezte meg.

Constantinescu felidézte, hogy korábban egyszer elkísérte az ANPC felügyelőit egy ellenőrzésre. A helyszínen azt tapasztalta, hogy a vasúti kocsik takarításával megbízott vállalat három, napi több tucat vonat tisztán tartásáért felelős alkalmazottja vödrökkel és felmosórongyokkal felszerelkezve végezte a munkáját. ‘És el akarták hitetni velünk, hogy egy óra alatt 10-15 lakásnak megfelelő területet takarítottak ki’ – mondta a hatóság elnöke.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: