Cîmpeanu: A 2021-2022-es tanévben is folytatni lehetne a tananyagpótló órákat

A tanügyminiszter támogatja az iskolai tesztelést

Az online oktatás alatt felhalmozódott lemaradások pótlására szolgáló tanórákat a 2021-2022-es tanévben is lehetne folytatni – jelentette ki kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Az oktatási tárca a nap folyamán javaslatot tesz a felzárkóztató tanórákat előíró jogszabály módosítására úgy, hogy a programot, amely jelenleg a 2020-2021-es tanév második szemeszterére szól, a 2021-2022-es tanév során is folytatni lehessen, fejtette ki a tárcavezető egy Ploieşti-en szervezett konferencián. Hozzátette, a javaslatot a szenátus oktatási bizottsága elé terjesztik.

Cîmpeanu szerint nem csupán Románia, de a világ egyetlen oktatási rendszere sem volt felkészülve a pandémia előidézte válsághelyzetre, amely így nagyon nagy veszteségeket okozott mindenhol. Megjegyezte azonban, hogy értékeli a pedagógusok erőfeszítéseit, akik bár nem voltak felkészülve a klasszikustól teljesen eltérő online tanítási rendszerre, de megtettek minden tőlük telhetőt.

A miniszter szerint nem lehet biztosra állítani, hogy a tudás felmérése ebben az időszakban releváns volt, és hogy például tényleg a diák maga oldotta meg egyedül a felmérőkön feladott feladatokat. Mindez nagy lemaradásokhoz vezetett, szögezte le.

Cîmpeanu szerint rendkívül fontos a fizikai jelenléttel zajló oktatáshoz visszatérni minél előbb, amint a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Véleménye szerint azonban az online oktatás nem fog végleg eltűnni az életünkből. Az oktatási rendszer digitalizálása jó dolog, csak meg kell tanulnunk megfelelőképpen gyakorlatba ültetni ott és ahol kell, szögezte le a miniszter.


Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter támogatja az iskolai tesztelést

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kedden úgy nyilatkozott, hogy támogatja az iskolai tesztelést, mert hasznosnak tart minden, a koronavírussal való fertőzöttség kimutatására szolgáló lehetőséget.

‘A tesztelés az egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek segítenek a helyzet kontroll alatt tartásában’ – jelentette ki a miniszter, aki szerint minden olyan tesztet érdemes használni, amely több mint 90%-os valószínűséggel kimutatja a fertőzöttséget.

‘Örülünk minden olyan lehetőségnek, amely a pozitív esetek felderítésére szolgál, hogy meg tudjuk hozni a szükséges intézkedéseket az iskolák egészségügyi védelméhez’ – mondta Cîmpeanu egy, az iskolai tesztelés és oltás kérdését taglaló konferencián.

A tanügyminiszter hangsúlyozta, hogy az iskolákban kiemelt fontosságú az óvintézkedések betartása, a maszkviselés és a megfelelő távolságtartás.


Cîmpeanu: Nemzetbiztonsági jelentőségű üggyé kezd válni az oktatási rendszer helyzetének megoldása

Az oktatás kérdése kezd nemzetbiztonsági üggyé válni Romániában – vélekedett Sorin Cîmpeanu egy, az iskolai tesztelést és oltást taglaló konferencián.

Az oktatási miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában óriási különbségek vannak iskola és iskola, diák és diák között az információhoz és technikai vívmányokhoz való hozzáférés tekintetében. ‘Nem csak nemzeti jelentőségű, de már nemzetbiztonsági jelentőségű üggyé kezd válni az oktatási rendszer helyzetének megoldása’ – mondta.

Az iskolaelhagyás miatt Románia a sereghajtó országok között van Európában az oktatás terén, és emellett nálunk feltűnően nagy a különbség a vidék és a város között: míg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban az a jellemző, hogy városon körülbelül 10%-os, vidéken pedig 11%-os az iskolaelhagyási ráta, addig Romániában urbánus környezetben a diákok 5%-a, vidéki környezetben viszont 25%-a adja fel tanulmányait – részletezte Cîmpeanu.

A tanügyminiszter szerint a helyzet tovább romlott a világjárvány kitörésével, ezért ‘idejében fel kell ébrednünk, nehogy a pandémia azzá váljon, amit egyikünk sem akar: kegyelemdöféssé egy olyan oktatási rendszer számára, amely már így is betegeskedik.’


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: