Cîţu: Június elsejétől nem tér vissza minden a normális kerékvágásba

Nem oldják fel a házon kívüli kötelező maszkviselést sem

A kitűzött június elsejei határidő nem azt jelenti, hogy akkortól ‘minden visszatér a normalitásba’, hanem hogy megtesszük az első fontos lépést ebbe az irányba – hangsúlyozta csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnök.

A kormányfő az ország normalitáshoz való visszatérését előkészítő tárcaközi bizottság első ülése után nyilatkozott a sajtónak a Victoria-palotában, és kifejtette, a kitűzött június elsejei határidő tulajdonképpen csak az első fontos lépést jelenti ezen a téren.

Június elsejétől nem tér még vissza minden a normális kerékvágásba – hangsúlyozta a miniszterelnök.

‘Az ülésen jóváhagytuk a szabályzatot, elmondtam a kollégáknak, véleményem szerint hogyan kellene dolgozniuk; mindegyik tárcának javaslatokat kell majd előterjesztenie, amelyeket előbb megvitat az alárendeltségébe tartozó ágazatokban’ – magyarázta Florin Cîţu.

Az ágazati megbeszélések után a javaslatokat a minisztériumok szintjén is meg fogják szűrni, fűzte hozzá.

Rámutatott még, hogy a bizottságnak legalább egy héten egyszer össze kell ülnie, de bármikor tarthatnak rendkívüli üléseket, hogy minél hamarabb körvonalazódjanak a megoldások, amelyeket június elseje után gyakorlatba lehessen ültetni.

Mindehhez azonban nagyon fontos a lakosság minél nagyobb arányú immunizálása – szögezte le.

‘Tudom, hogy nagyon sokszor elmondtam már, de ez a dolog csak tőlünk függ. A sikeres oltási kampányon múlik a normalitáshoz való visszatérés’ – mondta a kormányfő.

Ami pedig a házon kívüli kötelező maszkviselés feloldását illeti, leszögezte, az biztos nem fog megtörténni június elsején.

‘Miután beoltottuk magunkat, megszabadulunk a maszktól is. Június elsején ez még túl korai lenne. (…) Akkor gondolkodhatunk az intézkedés felszámolásáról, amikor teljesül a célkitűzés a 10 millió beoltott személyt illetően. Addig nincs is értelme erről beszélni’ – summázta a kormányfő.


Iohannis: Nehogy abban a tévhitben éljünk, hogy június elsején megszűnik minden korlátozás

Június elseje nem hozza magával a korlátozások teljes megszüntetését, de van rá remény, hogy a nyár folyamán ez a célkitűzés is teljesül – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államelnök.

Iohannis figyelmeztette a lakosságot, senki ne éljen abban a tévhitben, hogy június elsején megszűnik minden korlátozás.

‘Június elsején az fog történni, hogy a kormány felméri a járványhelyzetet az esetleges lazító intézkedések elrendelése érdekében’ – nyomatékosította az elnök.

Hozzátette azonban, ő maga nagyon optimista, és úgy gondolja, a nyár folyamán a korlátozások feloldásának célkitűzése is megvalósul.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: