COVID-igazolványhoz kötnék a gazdasági tevékenységeket a nagy fertőzöttségi rátájú településeken

Legkésőbb jövő héten dönt erről a kormány

A kormánynak nem áll szándékában leállítani a gazdasági tevékenységeket a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken, ám fontolóra veszi annak az intézkedésnek a bevezetését, hogy csak uniós digitális COVID-igazolvány birtokában lehessen betérni kávézókba, vendéglőkbe, vagy részt venni esküvőkön és keresztelőkön.

Erről egy újságírói kérdésre válaszolva beszélt a miniszterelnök a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján. Florin Cîţu kifejtette: a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken a gazdaság működtetéséhez szükség van a ‘monitorozás valamilyen formájára’. Erre alkalmas eszköz a QR-kóddal ellátott uniós COVID-igazolvány, ezért terítékre került az a javaslat, az éttermek és a kávézók csak igazolvánnyal rendelkező vendégeket engedjenek be – magyarázta.

‘Ez egy javaslat, amit jóvá kell hagynia az országos vészhelyzeti bizottságnak is. Emellett természetesen a vendéglői alkalmazottaknak maszkot kell viselniük, tehát lesznek más feltételek is. Ám az alapelv az, hogy ne állítsuk le a gazdaságot 3 ezrelék fölötti fertőzöttségi ráta esetén’ – részletezte a miniszterelnök.

Kérdésre válaszolva Florin Cîţu elmondta, a kormány legkésőbb jövő héten dönt arról, hogy az uniós COVID-igazolvány birtoklásához köti-e vendéglők, kávézók látogatását, és az esküvőkön, keresztelőkön való részvételt.


Florin Cîţu: saját költségükön teszteltetni fogják magukat az oltatlan egészségügyi dolgozók

Első olvasatban tárgyalta szerdán a kormány azt a javaslatot, hogy az oltatlan egészségügyi dolgozók kötelező módon rendszeresen teszteltessék magukat a saját költségükön – jelentette be a kabinet szerdai ülése utáni sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

Florin Cîţu újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az intézkedésről még nem született végleges döntés. ‘Tudomásom szerint az egészségügyi dolgozók hetven százaléka be van oltva. Szándékunk szerint azt várjuk majd el tőlük (az oltatlanoktól – szerk. megj.), hogy teszteltessék magukat. Meglátjuk, hogy melyik a legmegfelelőbb változat’ – mondta a kormányfő.

Hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozóknak saját költségükön kell elvégeztetniük a koronavírustesztet. Arra a kérdésre, hogy miből fogják tudni majd kifizetni az akár heti rendszerességű teszteléseket, Cîţu kijelentette: ‘Még csak első olvasatban tárgyaltunk a javaslatról. Még megvitatjuk, máshonnan is várunk megoldásokat’.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: