Csak a diszkrimináció kapcsán fontos a helyi autonómia

Az Európai Szabad Szövetség (EFA) elnöke, Francois Alfonsi magyarázatot kért

A Székely Szabadság Napján résztvevők tömeges bírságolása kapcsán küldött levelet a román belügyminisztériumnak még márciusban az Európai Szabad Szövetség (EFA) elnöke. Francois Alfonsi magyarázatot kért arra, hogy milyen jogalapon történt a büntető jegyzőkönyvek tömeges kiállítása egy nyilvános rendezvény kapcsán.

Válaszában ez év május 6-i keltezéssel Marin Lucian, a belügyminisztérium jogi főigazgatóságának vezérigazgatója megjegyezte, hogy a szervezők nem rendelkeztek a polgármesteri hivatal engedélyével, ugyanakkor a törvényesség teljes körű betartását ígérte.

Az EFA elnöke május 26-án újabb levélben kért magyarázatot, a szerinte jogalap nélküli büntetések kapcsán és ismételten kérte azok visszavonását. A választ, szintén Marin Lucian vezérigazgató aláírásával érkezett meg (augusztus 5-i keltezéssel), aki leszögezi, nyilvános összejövetelek jóváhagyása a helyi önkormányzatok kompetenciájába tartozik, így nekik nincs joghatóságuk beavatkozni. Románia belügyminisztériumának csak akkor fontos a helyi önkormányzatok autonómiája, amikor az lehetővé teszi a székelyekkel szembeni diszkriminációt – értékelte a választ Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

A címfotón Francois Alfonsi

Kérem ossza meg ismerőseivel: