Csak negatív koronavírusteszttel lehet Ausztria területére belépni

Az intézkedés február 10-e és 28-a között érvényes

Február 10-étől kezdődően csak legtöbb 72 órával korábban elvégzett, negatív PCR vagy antigén koronavírusteszt felmutatásával lehet belépni Ausztria területére.

A román külügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés február 10-e és 28-a között érvényes.

Amennyiben valaki nem tud a határon felmutatni negatív tesztet, azt érkezése után legtöbb 24 órával el kell végeznie.

A tesztet igazoló dokumentumnak tartalmaznia kell: a vizsgált személy nevét, születési dátumát, a mintavétel dátumát és idejét, a teszt eredményét (pozitív vagy negatív), a vizsgálatot végző személy aláírását, a vizsgáló intézmény bélyegzőjét vagy vonalkódját, illetve QR-kódot.

A külügy megjegyzi, hogy a korábban foganatosított intézkedések érvényben maradnak, azaz az Ausztriába utazóknak az ország területére való belépés előtt regisztrálniuk kell online egy beutazási nyomtatvány kitöltésével, amely a https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html címen érhető el.

A nyomtatvány német és angol nyelven is elérhető:
https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827093.pdfsig,
https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827094.pdfsig.

Ugyanakkor az ország területére való belépéskor a beutazóknak be kell mutatniuk a regisztrációkor kapott visszaigazolást elektronikus vagy kinyomtatott formában. Amennyiben az online regisztrációra nincs lehetőség, rendkívüli esetekben kézzel is kitölthető és aláírható a nyomtatvány.

Mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól az áruszállítók, az ingázók, az országon átutazó személyek, illetve a halaszthatatlan családi eseményeken (például temetésen) részt vevők.

A külügy arra is rámutat, hogy a regisztrációs kötelezettség mellett március 31-éig még érvényes az az intézkedés, miszerint a magas kockázatú országokból – köztük Romániából – érkezőknek kötelezően 10 napos karanténba kell vonulniuk, amelyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Mind a karanténnal, mind a teszteléssel járó költségek a beutazót terhelik. Az intézkedések a turistákra is érvényesek.

A külügyminisztérium megjegyzi, hogy a román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek a bécsi román nagykövetség 0043-1-503.24.65-ös és 0043-1-505.23.81-es telefonszámán. Ezenkívül sürgősségi esetben segítségnyújtást igényelhetnek a román diplomáciai képviselet 0043-699.117.26027-es telefonszámán.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: