Csaknem 300 ezer euró értékben szabtak ki bírságot

Büntetés a tej-kifli program közbeszerzésén trükköző cégeknek

Az iskolai tej-kifli program kapcsán Hargita Megye Tanácsa elnöke nemegyszer kifogásolta a nyilvánosság előtt a közbeszerzésre jelentkező egyes cégek eljárását, miszerint óvásokkal és háttérbeli megegyezéssel próbálnak tisztességtelen előnyhöz jutni. A 2015. őszi közbeszerzés kapcsán már írtunk hasonló esetről (http://www.hargitamegye.ro/hirek/osszebeszelt-egymassal-ket-ceg-a-pektermekek-szallitasara-vonatkozo-kiirason.html), most azonban a Versenytanács egy 2012-es ügyben marasztalt el két másik, tejterméket forgalmazó vállalkozást összesen csaknem 300 ezer euró értékű büntetést szabva ki. (Az erről szóló cikk a következő linken olvasható: http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-20711364-companiile-sole-mizo-romania-agro-pan-star-amendate-aproape-300-000-euro-pentru-trucarea-unei-licitatii-cadrul-programului-cornul-laptele.htm)

Borboly Csaba megyeelnök szerint ebből is látható, mennyi akadállyal kell szembesülniük a közbeszerzések során, de reméli, a Versenytanács döntése elveszi mások kedvét a hasonló trükközésektől, és az elkövetkezőkben tisztességes szándékkal nyújtja be pályázatát valamennyi jelentkező. Az elöljáró korábban is sérelmezte, hogy az intézménynek évente meg kell küzdenie a gáncsoskodókkal, alattomos szándékúakkal a közbeszerzésnél.

– Azért harcolunk a tej-kifli program esetében is, hogy a helyi kistermelők lehetőséget kapjanak egy tisztességes versenyre. A bukaresti illetékeseknek látniuk kellene, hogy a jelenlegi jogszabály az ügyeskedés melegágya, többször kértük a törvény módosítását, sajnos eredménytelenül. Remélem, ez a mostani versenytanácsi döntés segít célunk elérésében – nyilatkozta Borboly Csaba.

2009-ben Hargita Megye Tanácsa, az országban elsőként, a helyi önkormányzatokra bízta a tej és kifli iskolai szolgáltatását célzó közbeszerzés lebonyolítását, a kormány 2012-ben meghozott rendelkezése alapján azonban a megyei tanácsoknak kell megszervezniük a közbeszerzést, egységesen, szigorított feltételekkel. Így Hargita Megye Tanácsa hirdeti meg a versenytárgyalást, de ezt tavalyig külön-külön mindegyik város, illetve község számára írta ki, tavaly pedig térségekre osztva. (Korábbi közleményünk erről: http://www.hargitamegye.ro/hirek/hargita-megyei-konzultacio-es-kozvita-a-tej-kifli-programrol.html)

Kérem ossza meg ismerőseivel: