Csaknem ötezer menedékkérőt kell átvennie Romániának

    Victor Ponta román miniszterelnök a civil társadalom támogatását kérte a Romániába más uniós országokból átirányítandó menedékkérők integrálásához pénteken.
    A bukaresti kormány illetékes tárcavezetői a helyhatóságok és több civil szervezet képviselőivel tanácskoztak az országra váró feladatokról, miután az Európai Unió belügyminisztereinek szavazattöbbséggel elfogadott döntése nyomán Romániának – eredeti, 1800 fős felajánlásánál lényegesen több – csaknem ötezer menedékkérőt kell átvennie Olaszországtól és Görögországtól.
    Ponta a találkozón kifejtette, hogy nem fenyegeti katasztrófa az országot, “nem kell a határokra vezényelni a hadsereget”, mert Románia toleráns ország, de “ha válság fenyegeti Európát”, szolidaritást kell tanúsítania. Azt mondta: meggyőződése, hogy valódi menekültekről van szó, és Irakból és Szíriából nem azért kelnek útra az emberek, mert az otthoninál jobb életre vágynak Németországban. Ponta szerint lehetnek köztük gazdasági bevándorlók, de Románia, ahonnan hárommillió gazdasági bevándorló távozott Nyugatra, “nincs abban a helyzetben”, hogy ezt szóvá tegye.
    A román kormányfő elismerte: a közigazgatást szokatlan feladat elé állítja a menedékkérők befogadása, a megfelelő törvényes keret kialakítása is még folyamatban van, “menet közben” kell megtanulniuk, mi a teendő.
    Victor Ponta a civil szervezetek támogatását kérte: segítsék a menekültek közép- és hosszú távú társadalmi beilleszkedését.
    “Az állami intézmények meg tudják védeni a határokat, elő tudnak készíteni szálláshelyeket (a menedékkérők számára), de ennél többet csak a társadalommal együtt tudnak tenni értük” – jelentette ki a román kormányfő.
    A pénteki találkozót több mint 50 romániai civil szervezet felhívása nyomán kezdeményezte a román miniszterelnök. Az emberi jogi és gyermekmentő alapítványok, a Romániában tanuló vagy dolgozó szírek egyesületei és más muzulmán szervezetek arra kérték a bukaresti hatóságokat, hogy vizsgálják felül az EU kötelező menekültbefogadási kvótáit elutasító politikájukat, és tanúsítsanak nagyobb megértést a menedékkérőkkel szemben.
    A román csendőrség a múlt héten két sátortábort épített a szerb határ közelében a Romániába érkező migránsoknak, eddig azonban nem érkeztek tömegesen bevándorlók az országba.

(Baranyi László/MTI)
(Címfotó: Máthé Zoltán/MTI)

Kérem ossza meg ismerőseivel: