Csapjunk az asztalra!

December 11-én mutassuk meg a magyarság erejét!

A kommunisták óta nem volt ilyen veszélyben közösségünk, azóta nem volt ekkora nyomás az erdélyi magyarokon.Most minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy összefogjunk.

Látjuk, mi történik nap mint nap közösségünkben: polgármesteri hivatalainkról eltüntetik a községháza feliratokat, megpróbálják visszaállamosítani a magyar egyházi ingatlanokat, folyamatosan szemet szúr a magyar és a székely zászló, a korrupcióellenes harc álruhájába bújtatva folyik az erdélyi magyarság vezetőinek meghurcolása, a közösség „lefejezése”…

Minap megdöbbenve olvastam: a román kulturális államtitkár az UNESCO etiópiai ülésén a csíksomlyói búcsú ellen emelt szót, amely így nem kerülhetett fel a világörökség listájára.Bukarest tehát ismételten kimutatta a foga fehérjét, ismételten megmutatta, mit tesz a magyar kulturális örökséggel, ha nincs, akinek megvédenie azt, hiszen Bukarestnek fontosabb volt, hogy a moldvai gyapjúszőttes kapjon helyet a világörökségi listán… Félreértés ne essék, semmi bajunk a moldvai szőttessel, minket az bánt, hogy egyszerűen semmibe vették a székelység több mint ötszáz éves hagyományát, lesöpörték az asztalról közösségünk óhaját.

Ilyen körülmények között kell talpon maradnunk. 2016 sorsfordító esztendő a romániai magyarság számára is. Álljunk a sarkunkra, csapjunk jól oda az asztalra, hogy Bukarestben is hallják, s mutassuk meg közösségünk erejét! Tegyük félre a régi sérelmeket, fogjunk össze, menjünk el minél többen szavazni, s voksunkkal nyomatékosítsuk: olyan országban szeretnénk élni, ahol tiszteletben tartják jogainkat, ahol szabadon használhatjuk szimbólumainkat, ahol a kisebbségekre értékként, nem ellenségként tekintenek.

bendeDecember 11-én erős képviseletet, erős erdélyi magyar válogatottat kell küldjünk Románia Parlamentjébe. Igen, válogatottat, mert most nincs független jelölt, nincs külön MPP, nincs EMNP, még maga az RMDSZ sem, csak az RMDSZ színeiben jelentkező összefogás listája van. Célunk az, hogy olyan képviselete legyen térségünknek, az erdélyi magyarságnak Bukarestben, mely megfelelő hatékonysággal és erővel tudja érvényesíteni a magyar közösség érdekeit. December 11-én meg kell mutatnunk, hogy a magyarságot nem lehet megosztani, mert ugyan sokfélék vagyunk, de egységben gondolkodunk.

Ami a szimbólum-, illetve nyelvhasználatról szóló ügyekben hozott bírósági ítéleteket illeti, a politikai döntéseknek vissza kell kerülniük a politika intézményeibe, hiszen egyre gyakoribb, hogy a politikai döntéseket mindenféle egyéb eszközökkel húzzák át: ezeket írja felül a bíró, amikor azt mondja, nem lehet a közösségi szimbólumokat használni, hogy le kell venni a feliratot a községházáról. A politikai döntéseket ma más eszközökkel próbálják lenullázni és én ezt tartom a legveszélyesebbnek. A korrupció ellen harcolni kell, de például egy katolikus iskola ügye nem korrupciós kérdés.

Itt az ideje az összefogásnak. Ha most azt látják a románok, hogy a közösségi lét alapjai meggyengültek, akkor teljesültek az asszimilációs törekvéseik. Ha azt látják, hogy egy közösség meggyengült, akkor mindaz, amit elkezdtek, fel fog gyorsulni. Ha 100 év alatt szüleink, nagyszüleink, dédszüleink nemzedéke talpon tudott maradni itt, Erdélyben, akkor a mai nemzedéknek is az a feladata, hogy talpon maradjon az erdélyi magyarság.

December 11-én mutassuk meg a magyarság erejét. Győzzük le a közömbösséget, a közönyt: a passzív hozzáállás sosem segített a jövőépítésben.

Ne feledjék: a vasárnapi választás nem a politikáról szól, hanem nemzeti ügy minden magyar, minden székely ember számára!

Arra kérem Önöket, december 11-én szavazzanak az RMDSZ színeiben megméretkező összefogás listájára, küldjenek erős képviseletet Bukarestbe!

Bende Sándor képviselőjelölt

Kérem ossza meg ismerőseivel: