Cseke Attila: március első felétől lehet pályázni gázhálózati beruházásokra

Hargita megyében Gyergyóújfalu és Salamás is kap finanszírozást

Március első felétől pályázhatnak az Anghel Saligny program keretében az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium által meghirdetett gázhálózati beruházásokra – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Cseke Attila. A fejlesztési miniszter közölte azt is, hogy a tárca átvesz újabb 105 finanszírozási kérést az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától.

A RMDSZ közleménye által idézett politikus emlékeztetett arra, hogy az Anghel Saligny közművesítési program 7,5 milliárd lejt ír elő új gázhálózatok kiépítésére azokon a településeken, ahol a lakosság jelenleg nem fér hozzá ehhez az alapvető közszolgáltatáshoz, illetve a meglévő hálózatok kiterjesztésére és korszerűsítésére. Közös miniszteri rendeletben határozza meg a fejlesztési és az energiaügyi szaktárca a programot jóváhagyó rendelet alkalmazási szabályozását. A szabályozás Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva 45 napig pályázhatnak az önkormányzatok gázhálózati befektetésekre – mutatott rá Cseke Attila.

A fejlesztési minisztérium továbbá átvesz, finanszíroz és megépít 105 olyan gázhálózatot, amelyre az önkormányzatok az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától kértek pénzt, jól megírt, teljes dokumentációval ellátott pályázatokat adtak le, de a finanszírozási keret elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy minden beruházás támogatást nyerjen.

‘Ezeket a kéréseket átvesszük, finanszírozni fogjuk. 5,5 milliárd lej többletköltséget biztosítunk az Anghel Saligny programnak azért, hogy ez a 105 kérés is finanszírozást kapjon, hiszen ezeknek a beruházásoknak már elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya, a terve, megszerezték a szükséges jóváhagyásokat, és a finanszírozási szerződés aláírása után rögtön közbeszerzésre kerülhetnek, majd kezdődhet az építkezés. A települések 70 százalékában nincs megoldva a gázhálózathoz való hozzáférés biztosítása, nagy a lemaradás ezen a területen, ezért minél hamarabb neki akarunk látni az építkezésnek. Ez az oka annak, hogy átvesszük a finanszírozási kéréseket’ – idézte a közlemény Cseke Attilát.

A miniszter rámutatott, 95 község, 6 város és 4 municípium kérése kap finanszírozást, közöttük Arad megyében Nagyzerind, Bihar megyében Élesd, Váradszentmárton, Illye, és Alsókocsoba, Kolozs megyében Magyarszovát, Kalotaszentkirály és Mikeháza, Kovászna megyében Kézdivásárhely, Hargita megyében Gyergyóújfalu és Salamás, Szatmár megyében Szatmárhegy és Kismajtény, Szilágy megyében pedig Haraklány.

A minisztérium javaslatára a kormány dönt a 105 finanszírozási kérés átvételéről, ezt követően az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma elküldi a pályázatokat a fejlesztési szaktárcának. Ezzel párhuzamosan az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium által biztosított digitális pályázati felületre feltöltik a szükséges információkat, majd a szaktárca megköti a finanszírozási szerződést és kezdődhet az építkezés – mondta Cseke Attila.


Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: economica.net

Kérem ossza meg ismerőseivel: