Csíkdánfalva – DT: 1 – 1

Egyelőre maradhat a „Vendégház” felirat

Csíkdánfalva az első olyan székelyföldi települések egyike volt, amelyiket az időközben képviselővé avanzsált sepsiszentgyörgyi megélhetési román (akit immár teljes joggal lehet így nevezni, mert abból él, hogy éveken át a románokat ért elképzelt jogsértések miatt zaklatja a magyar elöljárókat, így szerezte azt az ismertséget, ami a parlamentbe juttatta) “megtisztelt” azzal, hogy belekötött a községháza homlokzatán található magyar feliratba. Történt ez 2015-ben, s ahogy abban az időben lényegében borítékolható is volt, veszített. Nem azért, mert nem volt igaza, hanem azért, mert a romániai bírók jelentős része olyan amilyen, például hajlamos a törvényeket látszólag lelkiismeret-furdalás nélkül megszegni. S ezzel máris egy – nullára vezetett DT.

Ezek után akár nagyon furcsának is nevezhető, hogy évek teltek el úgy, hogy az épület másik szárnyának a homlokzatán továbbra is ott volt a – horribile dictu – csak magyar nyelvű “Vendégház” felirat. Azonban 2021-ben annak is eljött az ideje, DT panaszt tett ellene a Diszkriminációellenes Tanácsnál. A Tanács pedig döntött, meglepő módon elutasítva a panaszt azzal, hogy az nem közintézmény, tehát nem vonatkozik rá a közérdekű feliratokról szóló jogszabály. Emberünk persze ezt nem hagyta annyiban, bírósághoz fordult, kérve az ODT határozat érvénytelenítését. Az ügyben eljáró Bukaresti Táblabíróság pedig alapos vizsgálat (melynek során mindenféle iratot meg adatot bekért a község polgármesterétől) és hosszas mérlegelés (azaz négyszeri halasztás) után így döntött. A mérkőzés állása tehát immár 1 – 1.

Ugyan ez a határozat még nem jogerős, de ismerve a tényállást, meg a már létező két pozitív határozatot, jó esély van arra, hogy az esetleges fellebbezést a Legfelső Bíróság elutasítsa. A magunk részéről azon leszünk, hogy ez így történjen.


Árus Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: