Csíksomlyói Búcsú 2015

„Oltalmad alá futunk”

Csíksomlyói Búcsú 2015

Május 22. – május 26., Csíksomlyó, Erdély

Ünnepi program:

Péntek (május 22.):

– Este a 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a pünkösdi búcsút Csíksomlyón, amelyet a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás követ;

Szombat (május 23.):

– 5.30-tól folyamatos gyóntatás és áldoztatás van a Ferences Kolostor négyszögletű udvarában;
– Szentmisék reggel 7-kor és 8-kor a kegytemplomban;
– A kordon a főpapság vezetésével 10.30-kor indul a csíksomlyói Ferences Kolostor elől;

Ünnepi Szentmise 12.30-tól a Hármashalom oltárnál, a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti nyeregben. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond nm. és ft. dr. Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Fôegyházmegye érseke, aki a jubileumi Mária-év alkalmából a Szentszék megbízásából teljes búcsúval járó pápai áldásban részesíti a híveket;

– 19.00 órakor szentmise a Kegytemplomban;
– éjszakai virrasztás, Csíksomlyó – Kegytemplom;

Vasárnap (május 24.):

– Szentmise a Kegytemplomban: reggel 7 és 8 órától;
– folyamatos áldoztatás és gyóntatás a kolostor négyszögletű udvarában;
– 10:30 órakor ünnepi szentmise a Kegytemplomban;
– a keresztalják hazaindulása;
– 19 órától szentmise a Kegytemplomban;

Hétfő (május 25.):

– a szentmisék ünnepi sorrendje a Kegytemplomban: reggel 8-kor, 10.30-kor és 19 órától;

Kedd (május 26.):

– Szent Antal ünnepe – a szentmisék 8.00, 10.30 és 19.00 órától vannak a Kegytemplomban.

•   •   •

A tavalyi nagy sikernek örvendő rendezvény után az idén a szervezők két naposra tervezték a Pünkösd előtt csütörtökön és pénteken megrendezendő koncertsorozatot.

A program:

Csütörtökön 16 órától kezdődően fellép a  csíkszentkirályi Vadrózsa tánccsoport, a kézdivásárhelyi The Crazy Plumbers, a csíkszeredai Party Cover Band valamint Kalapács József, Varga Miklós, Rudán Joe, Tóth Reni, Mr. Basary mint az Attila Fiai Társulat.

Pénteken ugyancsak 16 órától fellép a Csíktaplocai Tánccsoport, a csíkszeredai Undercover zenekar, az Ismerős Arcok és a Transylvania Rock Band Rudan Joeval kiegészülve.

Helyszín: A műjégpálya mögötti gyorskorcsolya pálya.

Jegyek a helyszínen kaphatók: 1 napos 10 Ron, 2 napos 15 Ron

A szervezők – Eurokultúra egyesület, Minta egyesület, az Erdélyi Magyar Ifjak csíkszéki szervezete és az EMNT csíkszéki szervezete – minden kedves székely-magyar szívesen vár idei együttlétünkre.

Az eseményhez itt tud csatlakozni:

https://www.facebook.com/events/1581900608756058/

punkosdi_koncert_kisujsag_cover

•    •    •

A 25 éves Hargita Együttes új műsorával lép színpadra május 23-án este 8 órakor Csíkszeredában a Városi Művelődési Házban. Pünkösd szombatján ezzel kívánunk tartalmas szórakozást nyújtani a művelődési élményt igénylő búcsús zarándokoknak.


Mitől magyar a magyar? Ha őszinték vagyunk legalább önmagunkhoz, be kell látnunk, hogy a válasz teljesen szubjektív, szinte egyedien személyes: neveltetésünktől, műveltségünktől és érzelmeinktől függően az, amit annak vallunk.

Gyarló az ember: ha valami megtetszik, igyekszik azt megszerezni. És nagyúr a divat: ha van egy példakép, függetlenül, hogy tetszik vagy sem, amit mutat, azt átvesszük, mert ha neki jó, akkor bizonyára jó. Majd azt, ami már a mienk, alakítgatjuk, igazítjuk ízlésünk szerint testreszabottra.

Az erős ősi kulturális gyökerekből táplálkozó magyar paraszti társadalom a történelem során folyamatosan kettős hatás alatt alakult. Egyrészt a felsőbb (társadalmi) rendek divatját próbálta követni, másrészt a szomszédos népektől is merített, állandó kölcsönhatásban. Amit átvett, idővel formálgatta, beolvasztotta sajátjába, beépítve mindennapjaiba: magyarította és folklorizálta. Fontos hangsúlyozni a kölcsönösséget, mert rendhagyó sugárzásával a magyar népi kultúra jelentősen alakította a Kárpát-medence népeinek kultúráját.

Amint minden másra, úgy érvényes ez a táncra és a tánczenére is. „A tánczenét (és így a hangszeres népzenét is, hiszen az alapvetően tánczene) mindig befolyásolta a kordivat.” – mondja Kelemen László egyik tanulmányában.

Új műsorunkban a magyar népi (tánc)zene és tánc mélyebb rétegeiből merítünk a közönség számára. Jórészt olyan táncokat mutatunk be, amelyeket az őket éltető, akár más nemzetiségű közösség is fontosnak tartott és tart megnevezni magyarnak.

Zenei szerkesztő Kelemen László. Rendező-koreográfusok Szűcs Gábor és Fundák Kristóf, alkotótársak Szűcsné Urbán Mária és Fundák Kaszai Lili. Művészeti vezető, igazgató András Mihály.

magyaroke_kisujsag_cover

•    •    •

Pünkösdi jótékonysági kiállítás

Második alkalommal szervezik meg a csíksomlyói Szent István Kollégium udvarán található Mária Csarnokban azt a jótékonysági kiállítást, amelyen csíkszeredai grafikusok, festők és fotósok vesznek részt. A kiállítás a pünkösdszombati búcsút megelőző csütörtökön kezdődik, és pünkösdhétfőig látogatható. A gazdára találó alkotásokból származó bevétel egy részét az alkotók a Szent Ferenc Alapítvány részére ajánlják fel, ezzel is támogatva Böjte Csaba és munkatársai munkáját. A megnyitóra csütörtökön 18 órakor kerül sor. A tavalyi eseményhez képest újdonság, hogy a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a résztvevők rendelkezésére bocsátotta a csíksomlyói multifunkcionális épület előterét, így idén két helyszínen állíthatják ki az alkotásokat.

Kérem ossza meg ismerőseivel: