Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2017 és a X. Régizenei Nyári Egyetem

2017. július 816.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezi a térség egyik legkiemelkedőbb kulturális eseményét, a Csíkszeredai Régizene Fesztivált, amelynek első kiadása 1980-ban volt. 2008 óta a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA), 2015-ben a pedig elnyerte a legjobb Európai fesztiváloknak járó „Europe for Festivals, Festivals for Europe” (EFFE) minősítést, amelyet az intézmény megújított a 2017–2018-as időszakra is. Ennek következtében a Csíkszeredai Régizene Fesztivált a legjobb európai fesztiválok sorában találjuk.

A fesztivál művészeti vezetője dr. Filip Ignác fuvolaművész, a Brassói Transilvania Tudományegyetem docense, munkatársai pedig a Hargita Megyei Kulturális Központ tapasztalt és lelkes csapatából kerülnek ki, őket segítik a szép számban jelentkező önkéntesek.

A korábban négy napig tartó fesztivál az idén kilenc napos programmal jelentkezik. A fesztivál ideje alatt a számos koncert és a Régizenei Nyáriegyetem égisze alatt szervezett mesterkurzusok és előadások mellett, kerekasztal-beszélgetés, utcazene, gyermekrendezvények várják a közönséget. Idei meghívottaink Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából, Kanadából, Svájcból érkeznek, de jelen lesznek az erdélyi régizenei mozgalom neves alakjai, és fiatal tehetségek egyaránt.

A fesztivál fő helyszíne a csíkszeredai Mikó-vár és a város különböző templomai (a Csíksomlyói Kegytemplom, a Milleniumi templom, a Szent Ágoston templom, a Református templom, az Unitárius templom, a Csíkzsögödi Szentháromság római katolikus templom), de lesznek rendezvények a Csíki Moziban, a Márton Áron Főgimnázium dísztermében, köztereken. Továbbá kihelyezett koncertjeink lesznek Székelyudvarhelyen, Gyergyószárhegyen és Brassóban is.

Az idén ünnepeljük a Régizenei Nyári Egyetem tízéves fennállását, amely a régizenei oktatás eredményes fórumává nőtte ki magát. Az idei fesztivál fő tematikáját a reformáció emlékéve adja; olyan előadókat hívtunk meg, akik mind magyar, mind európai vonatkozásban a korra jellemző dallamvilágot szólaltatják meg. Nem feledkeztünk meg két másik jelentős évfordulóról sem: 450 éve született Claudio Monteverdi, 250 éve hunyt el Georg Philipp Telemann, az ő emlékük előtt is tisztelgünk. Továbbá megemlékezünk Kájoni János halálának 330. évfordulójáról, egy egész napos gyergyószárhegyi programsorozat keretében.

A fesztivál számokban: 9 nap, 14 helyszín, 8 országból érkező művészek, 14 együttes, 5 egyéni előadó, 22 koncert, 1 utcazenélés, 1 kerekasztal-beszélgetés.

A Régizenei Nyári egyetem számokban: 6 nap, 12 mesterkurzus+2 szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzus, 3 nyilvános előadás, 12 oktató, 6 közreműködő kísérő és fordító, 85 jelentkező két országból (Románia és Magyarország)

A fellépőkről és az idei műsorról röviden:

Szombaton, július 8-án, az ünnepélyes megnyitót követően két koncertet hallhat a közönség, amely a reformáció 500 éves évfordulója előtt tiszteleg.

A nagykárolyi CARMINA RENASCENTIA  idei műsorának gerincét a Bogáti Fazakas Miklós, Szenci Molnár Albert és Huszár Gál által fordított, eredetileg francia és német énekek alkotják. A korabeli protestáns muzsika ugyanis a német korálokból, a többnyire világi eredetű francia dallamokból, a magyar nyelvű népénekekből és a históriás énekirodalomból táplálkozott.

A csíkszeredai CODEX együttes genfi zsoltárokat szólaltat meg Claude Goudimel harmóniáival és Szenci Molnár Albert szövegeivel. Az együttes meghívott énekese KISS NOÉMI, aki idén a Nyári Egyetemen ének mesterkurzust is vezet.

ERICH TÜRK kolozsvári orgonaművész idei műsora válogatást nyújt a korai barokk korszak északnémet Luther-korálok feldolgozásaiból, változatos technikai megoldásokat mutatva be.

A fiatal csíkszeredai és magyarországi zenészekből álló CONCERTO SPIRALIS célja népszerűsíteni a minőségi barokk zenét Erdélyben.  A koncerttermek mellett gyakran fellépnek régi falusi templomokban is. A fesztiválra Samuel Scheidt korát idéző műsorral készülnek.

Idén is van kiemelt vendége a fesztiválnak, mégpedig a Franciaországból érkező LES MUSICIENS DE SAINT-JULIEN együttes. Az ír zenére összpontosító műsorukat a 18. és 19. századi eredeti szövegek és gyűjtemények alapján állították össze. Kuplék, altatók, vándordalok, természetet dicsérő himnuszok és táncdallamok mesélnek szerelemről, hűtlenségről, évszakokról, megszállásról és száműzetésről.

A Németországból érkező GRUNDMANN QUARTETT műsorában Johann Sebastian Bach zenei visszhangját mutatja be olyan művek révén, melyekben viszonylag könnyen érzékelhető a zeneszerző hatása.

A fesztiválre érkező barokk zenészekből évente összeverbuválódik a BAROKK FESZTIVÁLZENEKAR, mely az idén Brassóban is fellép a fesztivál képviseletében. 17-18. századi muzsikából válogattak idei műsorukhoz, hat protestáns német zeneszerző vallásos jellegű műveit sorakoztatva fel. Ulrike Titze koncertmester személye és a fellépő zenészek szakmaisága biztosítéka a magas színvonalú zenei eseménynek.

Újdonságként első ízben jelentkezik önálló produkcióval a FESZTIVÁLKÓRUS, mely a magyar és nyugat-európai protestáns liturgiában elhangzott énekes párhuzamokat szólaltatja meg egy- és többszólamú műveken keresztül. Ez a koncert Székelyudvarhelyen is elhangzik a fesztivál alatt.

Az olaszországi ENSEMBLE LES NATIONS együttes tevékenysége az énekhang és a hangszerek együtthangzására irányul. A Monteverdi-évet egy különleges műsorral ünneplik, amelyben a korszakalkotó zeneszerző olyan egyházi és világi duettjei olyan előadásban kapnak helyet, amelyekben a szoprán énekhang mellett a második énekhangot cink helyettesíti.

A felsorakoztatott együttesek mellett fellép idén is az állandó vendégnek számító hazai KÁJONI CONSORT és a LYCEUM CONSORT, valamint a magyarországi MUSICA HISTORICA. Jelen lesz a magyar, holland és német zenészekből összeálló ENSEMBLE CANTILENE, valamint egyéni előadókként BÉRES MELINDA hegedűművész, FAZAKAS ÁDÁM SÁNDOR fiatal orgonista, GYÖRFI ERZSÉBET énekes.

A zene mellett a táncnak is helyet adva, idei műsorunkat az olaszországi LA ROSSIGNOL alkotói társaság színesíti. Céljuk a régi táncok és zenék kutatása és népszerűsítése. Nagyon intenzív előadói gyakorlattal bírnak, repertoárjukat a korabeli forrásanyagok tanulmányozása alapján állították össze. Szinte minden kontinensen felléptek már, beleértve a velencei karnevált és a 2004-es athéni olimpián is.

A Régizene Fesztivál szakmai fóruma a dokumentumfilm-vetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetés, amely idén a fesztivál fő témáját dolgozza fel Tulajdonképpen mi is a Reformáció? Egyszeri villámcsapás, vagy egy állandó, forradalmi erjedés? címmel. A beszélgetés meghívottja PÉTER ÉVA egyetemi előadótanár (Románia), MAGYARY FERENC publicista, újságíró (Magyarország) és CSÖRSZ RUMEN ISTVÁN bölcsész (Magyarország), moderátora BOÉR KÁROLY rádiós műsorvezető.

Továbbá figyelmükbe ajánljuk a fesztivál honlapját, www.regizene.ro, amelyen részletes és alapos tájékoztatást kaphat a programról, előadókról, a Régizenei Nyári Egyetemről, illetve a Facebook oldalunkat (https://www.facebook.com/Csikszeredai.Regizene.Fesztival), ahol folyamatos tájékoztatást nyújtunk az eseményekről.


A Csíkszeredai Régizene Fesztivál programja

2017. július 816.

regizene

Július 8., szombat

Mikó-vár (Vár tér 2.)*

18.00 A fesztivál ünnepélyes megnyitója

18.30 CARMINA RENASCENTIA (Románia): Énekkel, öröm-zengéssel Néki szolgáljatok!

19.30 CODEX (Románia) és KISS NOÉMI (Magyarország, Kanada): Mint a szép híves patakra…” – Genfi zsoltárok Claude Goudimel harmóniáival és Szenci Molnár Albert szövegeivel

 

Július 9., vasárnap

Gyergyószárhegy

In memoriam Johannes Caioni – Megemlékezéssorozat Kájoni Jánosról, halálának 330. évfordulója alkalmából

Ferences templom

10.00 Szentmise Kájoni János tiszteletére. Közreműködik GYÖRFI ERZSÉBET (Románia) és VÁNYOLÓS ORSOLYA (Románia)

11.00 Koszorúzás a Kájoni János szobornál

Római katolikus plébániatemplom

10.30 Szentmise Kájoni János tiszteletére. Közreműködik a KÁJONI JÁNOS VEGYESKAR (Románia); karnagy: BARTALUS VINCE

Kultúrház

16.00 Képzőművészeti kiállítás megnyitója Kájoni János emlékére

16.30 In memoriam Johannes Caioni – Emlékkoncert Kájoni János halálának 330. évfordulója alkalmából. Fellépnek a SZÁRHEGYI KLASSZIKUSOK, CODEX és GYÖRFI ERZSÉBET (Románia)

 

Márton Áron Főgimnázium, díszterem (Márton Áron utca 80.)

15.00 Előadás: Internetes források és digitális eszközök a régizene szolgálatában – FODOR CSABA régizenész (Magyarország)

 

Millenniumi templom (Kossuth Lajos utca 40.)

20.00 ERICH TÜRK (Románia): Luther-korálok feldolgozásai az észak-német barokk zenében

 

Július 10., hétfő

Márton Áron Főgimnázium, díszterem (Márton Áron utca 80.)

15.00 Előadás: Az Alexander-technika – SAM CHAPMAN lantművész (Svájc)

20.00 CONCERTO SPIRALIS (Románia, Magyarország): Samuel Scheidt és kora

 

Július 11., kedd

Márton Áron Főgimnázium, díszterem (Márton Áron utca 80.)

15.00 Előadás: A lamentációk – SZABÓ ANDRÁS zenetanár (Románia)

20.00 A X. Régizenei Nyári Egyetem TANÁRAINAK és HALLGATÓINAK KONCERTJE

 

Július 12., szerda

Mikó-vár, délkeleti bástyaterem (Vár tér 2.)

19.00 Tulajdonképpen mi is a reformáció? Egyszeri villámcsapás, vagy egy állandó, forradalmi erjedés? – kerekasztal-beszélgetés és dokumentumfilm-vetítés. Meghívottak: PÉTER ÉVA egyetemi előadótanár (Románia), MAGYARY FERENC, publicista, újságíró (Magyarország) és CSÖRSZ RUMEN ISTVÁN bölcsész (Magyarország). Moderátor: Boér Károly (Románia)

Éneklő gyülekezetet hozott a reformáció! PÉTER ÉVA előadása a reformáció zenéjének alakulásáról

Harmóniás éneklés Szászcsáváson – ma is élő valóság. PÉTER ÉVA és BOÉR KÁROLY beszélgetése, valamint a szászcsávási éneklő gyülekezetről 2017. május 7-én készült dokumentumfilm vetítése

Július 13., csütörtök

A Csíki Játékszín előtti tér (Temesvári sugárút 6.)

13.00–13.30 UTCAZENE – a X. Régizenei Nyári Egyetem hallgatói

 

Mikó-vár (Vár tér 2.)*

19.00 LES MUSICIENS DE SAINT-JULIEN (Franciaország): Úton Kilkenny felé

 

Csíki Mozi (Majláth Gusztáv Károly tér 2.)

22.00 GRUNDMANN QUARTETT (Németország): Bach zenéjének visszhangja

 

Július 14., péntek

Márton Áron Főgimnázium, díszterem (Márton Áron utca 80.)

11.00–13.00 A X. RÉGIZENEI NYÁRI EGYETEM KURZUSZÁRÓ HANGVERSENYE I.

15.00–16.30 A X. RÉGIZENEI NYÁRI EGYETEM KURZUSZÁRÓ HANGVERSENYE II.

 

Szent Ágoston-templom (Szent Ágoston tér 1.)

19.30 BAROKK FESZTIVÁLZENEKAR (Románia): Protestáns templomok és fejedelmi udvarok zenéje

 

Csíki Mozi (Majláth Gusztáv Károly tér 2.)

22.00 BÉRES MELINDA (Románia): Georg Philipp Telemann: 12 fantázia hegedűre basszus nélkül (válogatás)

 

Július 15., szombat

Mikó-vár (Vár tér 2.)*

11.00 RENESZÁNSZ GYERMEKNAP: kézműves-foglalkozások és reneszánsz játékok a Pörgettyű Játszóház, a Talentum Játszóház és az Arany Griff Rend közreműködésével; a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Barokk Zenekara; művészeti vezető: Veress Viktória

Református templom (Márton Áron utca 11.)

16.00 FESZTIVÁLKÓRUS (Románia): Énekkel dicsérni – „Isten szavának igazát a szív a dalban éli át…” (Martin Luther)

Mikó-vár (Vár tér 2.)*

18.00 ENSEMBLE CANTILENE (Magyarország, Hollandia, Németország): O Jesu, nomen dulce

19.00 ENSEMBLE LES NATIONS (Olaszország): Per cantare e sonare. Monteverdi és kortársai

 

Brassó, Redut Kulturális Központ (Apollonia Hirscher utca 8.)

19.00 BAROKK FESZTIVÁLZENEKAR (Románia): Protestáns templomok és fejedelmi udvarok zenéje

 

Július 16., vasárnap

Csíksomlyói Kegytemplom – Pápai Kisbazilika (Szék útja 148.)

10.30 Szentmise

11.30 FAZAKAS ÁDÁM SÁNDOR (Románia): Erdélyi orgonamuzsika

 

Református templom (Márton Áron utca 11.)

10.30 Istentisztelet

11.30 A székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Barokk Zenekara; művészeti vezető: Veress Viktória

Unitárius templom (Szász Endre utca 25.)

11.00 Istentisztelet

11.30 KÁJONI CONSORT (Románia): Lant és Biblia – Szemelvények a német és magyar reformáció zenéjéből

Csíkzsögödi Szentháromság római katolikus templom (Zsögöd utca 36.)

10.30 Szentmise

11.20 LYCEUM CONSORT (Románia): „Örvendezzetek az erős Istennek…” 81. zsoltár

 

Székelyudvarhely, Belvárosi református templom (Tamási Áron utca 1.)

18.00 FESZTIVÁLKÓRUS (Románia): Énekkel dicsérni – „Isten szavának igazát a szív a dalban éli át…” (Martin Luther)

 

Mikó-vár (Vár tér 2.)*

18.00 MUSICA HISTORICA (Magyarország): Hallgasd meg, Uram, kérésem…” – A reformáció korának magyarországi zenéjéből (1530–1620)

19.00 LA ROSSIGNOL (Olaszország): Balli suavi et amorosi – Zene és tánc az olasz reneszánsz ünnepségeken

 

20.00 RENESZÁNSZ TÁNCHÁZ Szabó Anikó vezetésével


*Kedvezőtlen időjárás esetén a Csíki Játékszín, Nagyterem (Temesvári sugárút 6.)


A koncerteken a Régizenei Nyári Egyetem hallgatói is fellépnek.

www.regizene.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: