Csökken szombattól a karantén időtartama Romániában

Az oltottak és a Covid-19-ből kigyógyultak 5 napra, mások 10 napra vonulnak karanténba

Csökken szombattól a karantén időtartama Romániában – jelentette be Raed Arafat az országos vészhelyzeti bizottság pénteki ülése után.

A belügyi államtitkár elmondta, az oltottaknak és a koronavírus-fertőzésen az előző 180 napban átesett személyeknek 5 napra kell karanténba vonulniuk. Más esetekben az eddigi 14 napról 10 napra csökken a karantén időtartama.

Ugyanez a szabály lesz érvényes az igazolt fertőzöttek kontaktjaira is.

Mentesülnek a karanténkötelezettség alól a tengerészek, valamint a romániai olaj- és gázfúró platformokon dolgozó személyek.

Az erről szóló határozat pénteken jelenik meg a Hivatalos Közlönyben és szombattól lép hatályba – mondta még Raed Arafat, hozzátéve, hogy az új szabályok azokra is érvényesek lesznek, akik korábban vonultak karanténba.

A CNSU döntése csak a karanténra vonatkozik, az elkülönítésre nem – nyomatékosította Arafat.


A beoltott és a Covid-19-ből az előző 180 napban kigyógyult személyeknek ezután hét napra kell elkülönítésbe vonulniuk, ha megfertőződnek a koronavírussal, és betegségük enyhe vagy közepes lefolyású – közölte pénteken Adriana Pistol egészségügyi államtitkár.

Pistol elmondta, az oltottaknak, illetve a betegségen az előző hat hónapban átesett személyeknek van egy bizonyos fokú immunitásuk, így rövidebb ideig fertőznek. Ezért született az a döntés, hogy az oltottak esetében a karantén időtartamát 5 napra, az elkülönítés időtartamát pedig 7 napra csökkentik. Elkülönítésbe azok vonulnak, akik megfertőződnek a koronavírussal, a karanténszabályok pedig azokra az egészséges személyekre vonatkoznak, akik fertőzöttek kontaktjai, vagy piros zónás országból érkeznek Romániába – emlékeztetett Pistol.

Az oltatlan személyeknek 10 napra kell elkülönítésbe vonulniuk, ha pozitív lesz a tesztjük – tette hozzá a szakember.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az elkülönítésre vonatkozó új rendelkezéseket nem foglalták bele az országos vészhelyzeti bizottság pénteki határozatába, erről külön miniszteri rendeletet adnak majd ki.

Pistol ugyanakkor hangsúlyozta, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által megszabott metodológia értelmében az oltatlan személyeknek – főleg az egészségügyi rendszerben dolgozóknak – azt javasolják, hogy végezzenek hetente két antigén gyorstesztet vagy egy PCR-tesztet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: