Csökkent az adófizetési kedv Gyergyószentmiklóson

A helyi adók-illetékek befizetési statisztikái a második határidőt követően

Amint arról korábban tájékoztattuk a lakosságot az adótörvény által bevezetett módosítások aktualizálása, érvénybe léptetése több ezer adófizető dossziéjának újraelemzését jelenti. A jogszabályhoz ez év március második felében megérkező utolsó módszertanváltozás, amely egyben több eddigi kedvezménykategóriát is módosított vagy teljességében eltörölt, gyakorlatilag az elektronikus adatbázis egyénenkénti frissítését jelenti, amely jelen pillanatban is folyamatban van. Sokan becsülettel kifizették ez évi adóikat a megszokott január-március időszakban, de mint jeleztük az aktualizálások esetükben is jelenthetnek újabb értesítőt további fizetnivalóról. Idén az is változásnak számított, hogy június végéig hosszabbították meg országos szinten az évi adók felének befizetési kötelezettségét.

Szeptember végén azonban lejárt az évi adók második felének kamatmentes befizetési határideje is.

Fizikai személyek épületadóikat 75%-ban törlesztették az előírások által megszabott szeptember végi határidőn belül, jogi személyek ugyanennek 96%-ban tettek eleget.

A területekre vonatkozó adók esetében 77%-ban tettek eleget kötelezettségeiknek a természetes személyek, míg a cégek, vállalkozások 74%-ban. Külterületen található telekadókat összességében 80%-ban törlesztették az adófizetők.

A tavalyhoz hasonló százalékot mutat az adatbázis a járműadók befizetése kapcsán: fizikai személyek 71%-ban, jogi személyek 74%-ban fizették be ez évi járműadójukat.
A befizetések összességében 4 077 907 lejt tesznek ki.

Mindazok, akik június utolsó napjáig nem törlesztették évi adójuk felét, majd szeptember utolsó napjáig annak második részét is, az előírások értelmében havi 1%-os kamattal kell hogy számoljanak mindennemű elmaradás után.

A mutatók összességében 5-10%-al alacsonyabbak, mint a tavaly ugyanilyenkor jegyzett befizetési hányadok. Ezt a helyi adóügy munkatársai az adótörvény idei változásainak tudják be – annak, hogy országos szinten megnövekedett az adózandó felület, amely adóemelkedést eredményezett. Ezt a helyi képviselő testület az adókulcsok és -alapok csökkentésével vagy minimum tavalyi szinten való megtartásával próbálta ellensúlyozni.

Év végéig jelentősen változnak még a statisztikák. Legtöbb gyergyószentmiklósi adófizető figyelmesen követi, hogy a kötelességének eleget tegyen.

Az idei változások ellenére nagy számban eleget tettek kötelezettségüknek a gyergyószentmiklósi adófizetők. Emellett pozitív tapasztalat, hogy az ügyfélfogadó pultnál sokan kérdeztek, kértek magyarázatot az újításokra – az adóügyi osztály dolgozói lehetőségük szerint mindent megtettek, hogy az ügyfelek megértsék, milyen típusú tulajdonra mennyi adót kell számolni. Minden bizonnyal nem egyszerű átlátni a számítást, de ha kérdés merül fel, tegyék azt fel továbbra is az önkormányzat Fürdő utca 7. szám alatt található Pénz- és Adóügyi osztályán.


Ügyfélfogadási rend:

Hétfő-Kedd: 8,00 – 15,00
Szerda: 8,00 – 18,00
Csütörtök: 8,00 – 15,00
Péntek: 8,00 – 13,00

Elérhetőségek: 0374465575, vagy 0266 364 494/1245, illetve
financiar@gheorgheni.ro
penzugy@gyergyoszentmiklos.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: