Csütörtökön forgalmat számlálnak városunkban

A városbejáratoknál időszakos torlódásra kell számítani

Az önkormányzat megbízásából elkezdődött a város fenntartható mobilitási tervének elkészítése – ahogyan ezt a hatályos előírások megszabják. A mobilitási terv célja átlátni a megnövekedett autós forgalom által létrehozott gócpontokat és ezekre hosszú távon alternatív irányvonalakat meghatározni – a mobilitási tervek a döntéshozók számára nyújtanak megoldási javaslatokat a történelmi központok tehermentesítése, a teherforgalom túlterheltségének feloldása a kerékpáros közlekedés fluidizálása kapcsán.

A mobilitási tervek azért váltak szükségessé a modern városokban, mert az régi városrészek megépítése és fejlődése idején nem számoltak ekkora potenciális terheléssel a közutakon, járdákon, útkereszteződésekben. A jelenlegi helyzet feltérképezése és szakemberek bevonása segíthet abban, hogy a csúcsidőben tapasztalható torlódások közép-, hosszútávon ne súlyosbodjanak, hanem lehetőleg alternatív útvonalak beépítésével gördülékenyebben átjárhatók legyenek.

A mobilitási terv egy előzetes forgalomfelmérésre alapul. Június 16-án, csütörtökön forgalomszámlálók lesznek a városbejáratoknál, valamint a nyolc forgalmas útkereszteződésben és jegyzik az áthaladó gépjárművek számát, típusát.

Az útkereszteződésekben a gépjármű-vezetők, kerékpárosok számára nem is lesz érezhető a forgalomszámlálók jelenléte – mivel ezekben az esetekben, csupán az egyes utcákba beforduló autószámot jegyzik a megbízottak.

A városbejáratoknál helyi az áthaladó gépjárműveket megállítják és feljegyezik, hogy melyik településre tartanak. Itt helyi rendőrök segítik majd a forgalomszámlálók munkáját. Minden bizonnyal emiatt a város négy bejáratánál időszakos torlódásra kell számítani.

forgalom4

Az önkormányzat felhívja az ingázók figyelmét, hogy csütörtökön reggel induljanak valamivel korábban munkahelyükre, iskolába, mivel várhatóan néhány perces várakozást jelent majd számukra a forgalomszámlálók jelenléte a városvégeken.

A forgalomszámlálás csütörtökön 7–10, illetve 14–17 óra között zajlik majd. Forgalomszámlálók lesznek Gyergyószentmiklós alfalvi, tekerőpataki, gyilkostói és szárhegyi ki- és bejáratánál, valamint nyolc belső útkereszteződésben:

Gyilkostó sgt. – Örménytemplom utca – Kápolna utca kereszteződése
• Halászok utca – Gábor Áron utca – Selyem utca kereszteződése
• Nagy-körforgalom
• Gábor Áron utca – Szabadság tér találkozása
• Kossuth Lajos utca – Szabadság-tér – Kárpátok utca kereszteződése
• Tűzoltó utca – Testvériség sgt. kereszteződése
• Dózsa György utca – Kossuth Lajos utca – Bucsin negyedi bejárat – Tölgymező utca kereszteződése
• Állomás utca – Kossuth Lajos utca kereszteződése

Az adatok feldolgozását, a forgalomszámlálás koordinálását, valamint a mobilitási terv elkészítését a csíkszeredai székhelyű Kontur Kft. szakemberei végzik.

Szíves együttműködésüket köszönjük!

Kérem ossza meg ismerőseivel: