Csütörtökre drámaian szomorkás vígjáték

Az élet szép (La vita e bella)

olasz romantikus filmdráma (1997), 122 perc

A filmtörténet legszívszorítóbb vígjátéka holokausztról, háborúról, túléléséről, emberségről és embertelenségről. Nem szégyen a film végét megkönnyezni.

1939-ban járunk, amikor a szeretetreméltó, álmodozó Guido – a növekvő rasszizmus és szűklátókörűség közepette – beleszeret a visszafogott tanárnőbe, Dorába. A csodaszép lány azonban egy helyi náciérzelmű ügyvéd menyasszonya, Guidot pincérként látjuk viszont az eljegyzésen. Mindent elkövet, hogy a lányt bánatos jövőjétől eltérítse… Meseszerű szerelmi történet kezdődik.

Öt év múlva Guido és Dora házasok és született egy fiuk, Giousé is. A politikai légkör egyre romlik, végül Guidot, aki félzsidó, táborba viszik családjával együtt. Az apa, hogy túlélhesse a borzalmakat, és hogy fiát minél jobban megkímélje, azt találja ki, hogy az egész, ami körülveszi őket tulajdonképpen egy nagy játék, amelyben a rabok a versenyzők és az őrök a játékvezetők. Benigni az önfeláldozás, a szeretet és a védelmezés filmjét készítette el. Komikusi képességei és chaplini stílusa igen élvezetessé teszik az alkotást, amely mindazonáltal megrázóan drámai módon mutatja be a fáradhatatlan emberi lélek küzdelmeit.

BAFTA-díj (1999) – Legjobb férfi alakítás: Roberto Benigni;
Cannes-i fesztivál (1998) – Zsűri Nagydíja: Roberto Benigni;

Európai Filmdíj (1998) – Legjobb film: Elda Ferri
, Gianluigi Braschi;
Európai Filmdíj (1998) – Legjobb férfi alakítás: Roberto Benigni;

Oscar-díj (1999) – Legjobb idegennyelvű film;

Oscar-díj (1999) – Legjobb filmzene: Nicola Piovani;

Oscar-díj (1999) – Legjobb férfi alakítás: Roberto Benigni;

Március 17., csütörtök, 19:40 óra – Paramount_Channel1 – Paramount CHANNEL

port.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: